Így látják a klimax utáni hormonkezelést tíz év után

Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt nagy port kavart egy amerikai vizsgálatsorozat eredményeit összegző közlemény, amelyben a szerzők a változókorban lévő nők hormonterápiás kezelése ellen foglaltak állást. Az ajánlás hatására világszerte nagyon visszaesett a hormonpótlás mellett döntő páciensek és orvosok száma. A legújabb tanulmányok szerint az elmúlt 10 év eredményei alapján elhamarkodottnak tűnik a hormonkezelés "feketelistára" tétele.
Vágólapra másolva!

A Women's Health Initiative nevű, nagyszabású vizsgálatsorozat eredményeiről beszámoló 2002-es közlemény megjelenése óta a változókorban lévő nők hormonkezeléséről alkotott szakmai nézetek sokat módosultak. A legfrissebb álláspont a menopauza környékén alkalmazott "ésszerű hormonpótlást" szorgalmazza, mivel ennek a legtöbb nő esetében több az előnye, mint a hátránya. Az elmúlt 10 év tapasztalatait összegző tanulmányok a Nemzetközi Menopauza Társaság által kiadott Climacteric című szakfolyóiratban jelentek meg cikksorozat formájában.

A tíz évvel ezelőtti megállapítások

A tíz évvel ezelőtti cikk többek között azt emelte ki, hogy ha valakinél fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, annál a változókori hormonpótlás tovább növeli e betegségek kialakulásának kockázatát.

Az értékelés során nem tettek különbséget a menopauza előtt és annak végén járó nők között, ami az egyébként egészséges nőket is elriasztotta a kezeléstől. A sajtóhírek ráadásul szinte csak azt a megállapítást emelték ki, hogy a hormonkezelés kismértékben növelheti a mellrák kialakulását - olvasható a legújabb tanulmányokban.

A hormonpótlás veszélyeit kiemelő korábbi beszámoló felülvizsgálatában számos nemzetközileg is elismert szaktekintély vett részt, akik közül többen az eredeti állásfoglalás megfogalmazásakor is jelen voltak. A mostani anyaggal kapcsolatban az egyik szerző magyarázatképpen elmondta, hogy furcsa ívet írt le a hormonterápia alkalmazása: miután a menopauza elején járó nőknél kedvezőek voltak az eredmények, a kutatások abba az irányba mozdultak, hogy a hormonterápiát minél későbbre, a szív- és érrendszeri betegségek és daganatos megbetegedések szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett idősebb életkorba tolják ki. Ebben a korcsoportban azonban nem sikerült igazolni a hormonpótlás pozitív hatásait, így egy furcsa logikai csavarral ezeket az eredményeket általánosítva az a vélekedés alakult ki: ha a hormonterápia idősebb korban nem hatásos, miért lenne az a fiatalabb nőknél?

A hormonpótlás lehetőségét mindenkinél egyénileg kell elbírálni

A klimaxon már jócskán (átlagosan 12 évvel) túl lévő nők eredményeit az összes változókorú társukra általánosítani azonban zsákutcának bizonyult, és rengeteg nőt tett ki felesleges kellemetlenségeknek. A menopauza után 10 évvel már nem érdemes hormonterápiába kezdeni, így akiket a 2002-es állásfoglalás elriasztott ettől, azok végérvényesen lemondhatnak a kúra esetleges előnyeiről is - olvasható a legújabb tanulmányokban.

A szakemberek szerint lényeges, hogy a változókor előtt álló nők megértsék: a hormonpótlás lehetőségét mindenkinél egyénileg kell elbírálni, és az időben megkezdett, mértéktartó hormonterápia a jelenlegi eredmények szerint jótékony hatással bír. Sokkal nagyobb kockázatnak van például kitéve egy mozgásszegény életmódot folytató, elhízott és túl sok alkoholt fogyasztó nő, mint egy egészséges, aki a változókor tüneteit hormonpótlással enyhíti.