A májfunkció nem csak az alkohol miatt romolhat

Vágólapra másolva!
Aki nem iszik alkoholt és nem szed vaspótló szert, mégis magas vérében a vas mennyisége, illetve rosszak a májfunkciós értékei, annak érdemes vastúlterhelődés gyanújával vérvizsgálatot kérnie. A betegséget csak az utóbbi évtizedben kezdik egyre komolyabban venni, pedig itthon is körülbelül 50 ezer embert érint.
Vágólapra másolva!

Minden 23. életévét betöltött férfinak, aki nem iszik alkoholt, nem iszik túl sok zöld teát, nem szed vaspótló szereket, és mégis eltér a normálistól a májfunkciója, valamint magas a szérumban mért vasszintje, ajánlott felmérő vizsgálatra mennie, hogy kiderüljön, nem örökletes vastúlterhelődésben szenved-e - mondja dr. Várkonyi Judit hematológus, egyetemi docens. Mivel a vastúlterhelődés vagy hemokromatózis örökletes betegség, a családtagoknak is érdemes rendszeresen szűrésre járniuk.

A szakember szerint ajánlatos lenne, ha a vasszint és a vaskötőfehérje-telítettség (transzferrin szaturáció) meghatározásának fontossága olyan elismertséget kapna, mint a koleszterinszint-mérés, amelynek a jelentősége már széles körben közismert az érrendszeri betegségek kivizsgálásában. A hemokromatózisos betegek európai betegszervezete indítványát már be is nyújtotta az Európai Uniónak. Eközben a vastúlterhelődésről egyelőre még a háziorvosok többsége is keveset hallott.

A betegségről a háziorvosok zöme keveset tud

Míg a vashiány, a vashiányos vérszegénység ismert állapot, főleg fiatal nők, illetve vegetáriánusok körében, kevesen tudnak róla, hogy létezik örökletes vastúlterhelődés is, amelynek lényege, hogy a szervezetben lerakódik a vasfölösleg, ami oxidatív stresszt okoz, és ezáltal károsítja az ereket, szöveteket és szerveket. A vastúlterhelődés ráadásul alattomosan, azaz tünetszegényen, és ezért nehezen felismerhetően zajlik, így sokszor mire felfedezik, már visszafordíthatatlan a szervkárosodás. Leginkább a máj, a szív- és érrendszer érintett a károsodásban, illetve a vastúlterhelődés növeli a daganatos betegségek kockázatát is.

Csak az elmúlt tíz évben derült ki, hogy az örökletes megbetegedés a kaukázusi népeket komolyan érinti. "A Semmelweis Egyetem 3. Belgyógyászati Klinikáján az elmúlt években 15 ezer személyt szűrtünk vasterhelésre, és 85 betegnél mutattuk ki a vastúlterhelődést" - mondja dr. Várkonyi Judit. A becslések szerint minden 200-300. embert érint a betegség, azaz Magyarországon körülbelül 50 ezer embert, de diagnózisa csak töredéküknek van, így kevesen jutnak időben kezeléshez.

A háziorvosok jelenleg jellemzően vashiányos vérszegénység miatt küldik vasszint-vizsgálatra pácienseiket, a vastúlterhelődés tünetei ugyanis nem annyira konkrétak, ezért a legtöbb orvosban nem merül fel, hogy ilyen gyanúval vizsgálatot kérjen. A betegség elsősorban férfiakat érint, a nők kockázata a változókor után nő meg.

A vastúlterhelődés korai tünetei a fáradékonyság, a depresszió, az ingerlékenység, az ízületi problémák, a korai impotencia, a menstruáció elmaradása, illetve a kedvezőtlen májfunkciós értékek. "Akinél a húszas éveiben megjelennek a korai tünetek, a negyvenes évekhez közeledve már a késői tünetek is jelentkezhetnek. Késői tünet többek között a szürke vagy bronzszínű bőr, a májzsugor vagy májrák, a szívelégtelenség, a krónikus hasfájás, a súlyos fáradékonyság, ízületi panaszok vagy a hormonrendszeri panaszok" - mondja a szakember.

Segít a vérlecsapolás és a vasszegény étrend

A szövődmények azonban a vasfelesleg időben elkezdett kiürítésével, valamint az életmód átalakításával megelőzhetőek. A vasfelesleg kiürítése vérlecsapolást jelent, ami a mai gyakorlatban az első évben 30, a másodikban 10, ezt követően pedig évi 2-4 lecsapolást jelent. Itthon ez a vérmennyiség a lefolyóba kerül, Írországban, Franciaországban, Észak-Európában viszont a hemokromatózisos emberek vérét kezelik, így ők is rendszeres véradók lehetnek.

A vastúltengés étrendi terápiája a vasszegény diéta, amely a vörös húsok és belsőségek elhagyását jelenti. A sok zöldség mellett kevés csirke-, pulyka- és halhús ajánlott. Mivel a kalcium gátolja a vasfelszívódást, ezért a betegnek mérsékelt tejfogyasztás ajánlott. A tejtermékek közül a túró és a nem penészes, nem füstölt sajtok májvédő aminosavakat tartalmaznak, ezeket is javasolt a hemokromatózisos ember étrendjébe bevenni. Kerülni kell viszon minden vassal dúsított élelmiszer (pl. egyes gabonapelyhek) fogyasztását.

Ugyancsak gátolja a vas felszívódását a koffein és a tea csersavtartalma, az oxálsav. Azonban túlzott mértékben fogyasztva őket már elősegíthetik a vas felszívódását.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kerülni kell viszont a C-vitamin-készítményeket, amelyek elősegítik a vasfelszívódást. "Továbbá szigorú alkoholtilalom vonatkozik ezekre a betegekre két okból is: egyrészt az alkohol javítja a vas felszívódását, másrészt az alkohol lebontása a vastúlterhelés miatt amúgy is megviselt májat tovább terheli, rombolja" - mondja Töreky Ilona dietetikus.

Ugyancsak kerülendő a dohányzás, mert a dohányfüstben levő vas belélegezve a tüdőben felszívódik, ami így szintén vasbevitelt jelent.