Meglepő új eredmény a férfi termékenységről

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint korántsem olyan ártalmas a férfiak termékenységére a dohányzás, az alkohol- vagy a drogfogyasztás, mint azt eddig gondolták.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott szakmai nézetek szerint az elhízás, a rendszeres alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, a dohányzás és a szűk alsónemű viselése mind jelentősen ronthatja a férfiak nemzőképességét. A Manchesteri és Sheffieldi Egyetem kutatóinak közös vizsgálatából azonban meglepetésre az derült ki, hogy a legtöbb fent említett életmódbeli tényező nincs hatással a férfiak termékenységére, legalábbis ami a spermiumok számát illeti.

A Human Reproduction című orvosi szakfolyóiratban megjelent kutatásban több mint 2200 férfi vett részt. A kutatók összehasonlító mérőszámként az ondófolyadékban lévő spermiumok számát fogadták el: ez az érték rendszerint korrelál a nemzőképességgel, az orvosok pedig általában ennek alapján döntenek arról, milyen kezelésnek vessék alá a pácienst.

A dohányzásnak nem volt hatása a termékenységre

A kutatásban résztvevők 42 százalékánál alacsony volt az ondóban található spermiumok száma, míg a többieknél normális értéket mértek. Az életmód feltérképezése után a kutatók megállapították, hogy a spermiumszámot szinte egyáltalán nem befolyásolta a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy kábítószer-használat, és a testsúlynak sem volt különösebb szerepe. Viszont az átlagosnál nagyobb arányban fordult elő alacsony spermiumszám afro-amerikaiaknál, fizikai munkásoknál, a hagyományos alsónadrágot viselőknél, de leginkább azoknál, akik korábban valamilyen hereműtéten estek át.

A kutatókat legjobban a korábban a férfi terméketlenség egyik fő okozójaként számon tartott dohányzás semleges hatása lepte meg: a nemzőképesség függetlennek bizonyult attól, hogy valaha dohányzott, vagy jelenleg cigarettázik-e az illető. Hasonlóképpen az alkoholfogyasztás esetében sem sikerült közvetlen kapcsolatot találni.

Az eredmények tükrében megfontolandó, hogy termékenységi problémák esetén érdemes-e a férfiaknak először a hosszas és bizonytalan kimenetelű életmód-váltással próbálkozni, vagy célszerűbb azonnal belevágni az orvosi kezelésbe. Bár az ondósejtek számával nem mutat összefüggést az életmód, azért a spermiumok tulajdonságait, alakját, illetve a spermium fejében található DNS minőségét mindenképpen befolyásolhatja a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás - emelték ki a szakemberek. További kutatásokra van tehát szükség ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk a termékenység és az egészségtelen életmód kapcsolatáról.