D-vitamin: negyedórát kell sétálni a napon

Vágólapra másolva!
Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné. Ennél többre nincs is szükség, több napozással ugyanis nem keletkezik több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek.
Vágólapra másolva!

"Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét érinti. Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a szív- és érrendszeri megbetegedéseké tizedével csökkenne, és egyes számítások szerint akár 90 százalékkkal kevesebben betegednének meg influenzában. Végső eredményként 2-3 évvel nőne az átlagéletkor" - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Az endokrinológus szerint Magyarország lakosságának "feltöltése" D-vitaminnal (nyáron napozás, télen vitamin formájában) évi tízmilliárd forintba kerülne, az egészségbiztosítási pénztár nyereség viszont 200-250 milliárd forint lenne.

A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de a klinikán évtizedek óta foglalkozunk a további aspektusaival is - mondja Lakatos. "Tudjuk, hogy hiányának szerepe lehet bizonyos daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, a keringési rendszer problémáiban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és olyan hormonális betegségek előfordulását is fokozhatja, mint például a cukorbetegség."

Először a világon, tizenkét orvosi társaság összefogásával Magyarországon született a D-vitamin bevitelével kapcsolatos közös szakmai ajánlás, mely a jelenlegi ajánlás többszörösét javasolja.