Három apró trükkel sikeresebb a fogyókúra

Vágólapra másolva!
Amerikai szakemberek azt tanácsolják a fogyni vágyóknak, hogy vezessenek étrendnaplót, ne hagyjanak ki főétkezéseket és kerüljék az éttermeket.
Vágólapra másolva!

A fogyni vágyók számtalan módszert vagy csodadiétát kipróbálva igyekeznek megszabadulni súlyfeleslegüktől, pedig úgy tűnik, a siker egészen apró dolgokon múlhat. A leggyakoribb fogyókúrás stratégiákat vizsgálva a Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei megállapították, hogy sikeresebb a diéta akkor, ha valaki pontos étrendnaplót vezet, nem hagy ki egy főétkezést sem, és kerüli az éttermeket - főleg ebédidőben.

A kis mintaszámú kutatásban 123, 50 és 75 év közötti nő vett részt. Testtömeg-indexük a vizsgálat kezdetekor átlagosan 31,3 volt, tehát elhízottnak számítottak. Az egy évig tartó kutatás végére a résztvevők átlagosan testsúlyuk 11 százalékától szabadultak meg, de társaiknál közel 3 kilóval többet fogytak azok, akik rendszeres étrendnaplót vezettek.

Az eredményekből az is kiderült, hogy aki a három főétkezés közül egyet sem hagyott ki, közel 4 kilóval többet fogyott társainál. Ennek egyszerű a magyarázata: egy főétkezés kihagyása után az ember "kiéhezve" várja a következő evési lehetőséget, amelynek során nagy eséllyel túleszi majd magát.

Célszerű kerülni az éttermeket

Az éttermek a fogyni vágyók számára szintén veszélyes terepnek bizonyultak, hiszen ebben az esetben nehezen lehet meghatározni a bevitt kalóriamennyiséget, nem lehet kiszűrni a rejtett kalóriákat. Azok a résztvevők, akik hetente legalább egyszer étteremben ebédeltek, kevesebbet fogytak, mint a többiek, és minél gyakrabban evett valaki étteremben, annál kevesebb volt a leadott kilók száma.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy mostani vizsgálatuk - számos korábbihoz hasonlóan - ismét azt erősítette meg, hogy a hatékony súlyvesztés egyik kulcsa az elfogyasztott napi energiamennyiség csökkentése, nem pedig a bevitt táplálék összetétele. Annyi azonban biztos, hogy a hosszú távú súlycsökkentés nem képzelhető el rendszeres testmozgás nélkül - derült ki a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent tanulmányból.