Fülfájást is okozhat a tejallergia

Vágólapra másolva!
Ha egy kisgyermeknek sokat fáj a füle és a torka és rendszeresen el van dugulva az orra, érdemes kivizsgáltatni, nem tejfehérje-allergia okozza-e a tüneteket.
Vágólapra másolva!

Három éves kor alatti gyermekeknél a tehéntej fehérjéje, a kazein a leggyakoribb ételallergén.

A tehéntej-allergia tünetei igen változatosak: többnyire bőr-, illetve emésztőrendszeri problémákat okoznak, de számos kisgyermeknél kifejezetten fül- és légzőszervi panaszok alakulnak ki - derül ki az Otolaryngology-Head and Neck Surgery címűszakfolyóirat cikkéből.

A kutatók 191 tehéntejfehérje-allergiás, 2 évnél fiatalabb kisgyermek adatait tanulmányozták. A kicsik közel háromnegyedénél az allergia elsősorban emésztési panaszokat (főként hányást és hasi fájdalmakat) okozott, amelyek érezhetően enyhültek, miután a tejtermékeket kizárták az étrendjükből. 25 gyermeknél azonban fül-orr-gégészeti tüneteket is tapasztaltak: a tejfehérje náluk legtöbbször nyelési és légzési nehézségeket okozott.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a legtöbb kisgyermeket komoly vizsgálatoknak és kezeléseknek vetették alá, mielőtt tüneteiket összefüggésbe hozták volna a tehéntejjel. Ha ezt a rizikófaktort időben sikerül kiszűrni, komoly kellemetlenségektől, és igen költséges beavatkozásoktól lehetne megóvni az érintett gyerekeket.