Mi a teendő szívroham esetén?

Vágólapra másolva!
Infarktus esetén természetesen a legfontosabb dolog, hogy a beteg a lehető legrövidebb időn belül kórházba kerüljön, de amerikai szakemberek szerint sokat segíthet a mentő megérkezéséig egy aszpirintabletta elrágása is.
Vágólapra másolva!

A heveny szívinfarktusnak általában jól felismerhető, típusos tünetei vannak, de az ilyen rohamokat gyakran megelőző enyhébb előjeleknek sokszor nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a páciensek. Az infarktusra utaló panaszok ráadásul a felmérések szerint gyakran eltérnek a nőknél és a férfiaknál, ezért nem árt tisztában lenni a nemekre jellemző, olykor kevésbé infarktusszerű tünetekkel - hívja fel a figyelmet - különösen a nők figyelmét - az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása.

Mások a tünetek a két nemnél

Míg férfiaknál általában a klasszikus tünetek (szorító jellegű mellkasi fájdalom és annak kisugárzása a nyakba és a karba, illetve légszomj) jellemzőek, addig nőknél inkább nagymértékű fáradékonyság, hideg verejtékezés és emésztési panaszok jelentkeznek. A nők majdnem felénél egyáltalán nem jelentkezik mellkasi fájdalom, viszont közel kétharmaduk tapasztal szokatlan fáradtságérzetet, és az infarktuson átesett nők csaknem felénél jelentkeztek a rohamot megelőzően alvászavarok, légszomj és gyomortájéki panaszok.

Segíthet egy aszpirintabletta

A sokszor nagyon eltérő tünetek ellenére szívroham esetén mindig ugyanúgy kell eljárni: azonnal értesíteni kell a mentőket. Amerikai szakemberek emellett azt ajánlják: amennyiben valakinél felmerül az infarktus gyanúja, a mentők értesítése után - ha lehetőség van rá - a beteg rágjon szét és nyeljen le egy aszpirintablettát.

Szakmai körökben régóta megoszlanak a vélemények arról, hogy az aszpirin, amely gátolja a vérrögképződést, és ezért tartósan, kis dózisban szedve segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, segíthet-e egy infarktusos betegen is. Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban korábban közzétett kutatásból az derült ki, hogy segíthet: egy 325 milligrammos aszpirintabletta fél percig történő alapos szétrágása, majd lenyelése öt percen belül felére csökkentette az infarktus során az erek elzáródásában szerepet játszó vérlemezkék aktivitását.

Ha a tablettát egészben nyelték le, ugyanez a hatás csak 12 perc elteltével alakult ki. Ha tehát infarktus gyanúja merül fel, és a körülmények is engedik, a mentő megérkezéséig a beteg rágjon legalább fél percig aszpirintablettát - javasolják amerikai szakemberek.