Erősíti-e a hajat és a szőrszálakat a borotválás?

Vágólapra másolva!
Bár a legtöbben a mai napig úgy tartják, hogy a borotválás erősíti a hajat és a szőrszálakat, a tudományos vizsgálatok nem ezt igazolják.
Vágólapra másolva!

A mai napig van olyan hely, ahol szokás, hogy a gyerekek fejét az erősebb és egészségesebb haj reményében időnként teljesen kopaszra borotválják, és a köztudatban a mai napig tartja magát az a nézet, hogy a borotválás erősíti a szőrszálakat. Ezért például ha szőrtelenítésre kerül sor, sokan a borotva helyett más megoldáshoz folyamodnak.

A borotválás esetleges haj- és szőrszálerősítő hatását a kutatók már régóta vizsgálják, de tudományos bizonyítékot nem találtak ennek alátámasztására: már egy 1928-ban közzétett tanulmány is arról számolt be, hogy a borotválás semmilyen hatással nincs a szőrszálak textúrájára, növekedési sebességére vagy színére. Évtizedekkel később, sokkal modernebb vizsgálati módszerek alkalmazásával sem sikerült összefüggést találni a borotva és a szőrszálak erősödése között: egy 1970-es tanulmány is azt állapította meg, hogy nem nő az adott területen lévő szőrszálak vastagsága és össztömege, illetve nem gyorsul a növekedés üteme a borotválás hatására.

Érzéki csalódás a dúsabb korona

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a borotva szőrszálerősítő hatását, miért hisznek mégis sokan ebben? Egy magyarázat lehet, hogy mivel a szőr- és hajszálak a végük felé közeledve fokozatosan elvékonyodnak, a borotválkozáskor az elvágott szőrszálak középső, a végeinél vastagabb része kerül felszínre, és emiatt úgy tűnhet, hogy minden egyes szál erőteljesebb, nagyobb átmérőjű.

Szintén az erősebb szőrszálak érzetét kelti az is, hogy a szőr újranövekedésekor a "borosta" sűrűbbnek hat, a keresztben elvágott szálak durva tapintásúak. A leborotvált haj vagy szőr ráadásul sötétebb színűnek, dúsabbnak is tűnik, de ez is csak érzéki csalódás, amelyet a normál bőrszínhez történő viszonyítás eredményez.