Nem az elhízás, hanem a sörhas a veszélyes

Vágólapra másolva!
Sok statisztika és tanulmány bizonyította, hogy a kövérek korábban és gyakrabban halnak meg szív-és érbetegségben, mint a karcsúak, ám egy új vizsgálat adatai azt jelezik, hogy nem a súlytöbblet az igazi veszély, hanem az, ha valaki hasra hízik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Szívgyógyász Társaság müncheni kongresszusán amerikai kutatók ismertették az elsőre talán meglepő eredményeket. Az amerikai Mayo Klinika csaknem 13 ezer 18 évesnél idősebb amerikai adatait elemezve jutottak arra az eredményre, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata szempontjából nagyobb jelentősége van annak, hogy testünkben hol rakódik le a zsír, mint annak, hogy ez hány kiló.

Az Egyesült Államokban már a harmadik alkalommal folyik az a vizsgálat, amelyben a lakosság összetételét jellemző, panaszmentes emberek egészségi állapotát igyekeznek fölmérni. A közel 13 ezer résztvevőnek a testmagasságtól és a testsúlytól a has- és csípő körfogaton át különböző laboratóriumi eredményekig hasonlítják össze az adatait. A vizsgálat már 15 éve tart, az átlagos életkor 44 év és a csoport fele férfi. Az értékelés során figyelembe veszik az egyéb kockázati tényezőket is.

Minden testsúlycsoportból a hasra hízottak közül haltak meg a legtöbben. A halálozás kockázata a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából esetükben háromszor bizonyult nagyobbnak, mint a normál súlyú csoportban és a duplája volt annak is, ami az egyenletesen kövérek körében fordult elő.

"Az egészségügyben dolgozóknak folyamatosan tanítani kell mindenkit arra, hogy ne hízzanak el, és figyeljenek a has-csípő arányra" - hangsúlyozta a konferencián Karine Sahakyan, a kutatócsoport tagja. "Az egészséges életmód lényege az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás."

Ez összecsengett Pekka Juosilahti finn kutató előadásának eredményeivel, aki húszezernél több finn felnőtt 16 esztendei megfigyelését ismertette. A nem dohányzó, alkoholt mérsékelten fogyasztó, rendszeresen mozgó és megfelelő testsúlyú emberek körében a nagy kockázati tényezőt jelentő magas vérnyomás előfordulása kétharmadával kisebbnek bizonyult azokéhoz képest, akiknél az előbbi kockázati tényezők bármelyike megtalálható.