Nem kell mindenkinek fogyókúrázni

Vágólapra másolva!
Attól, hogy valaki elhízott, az anyagcseréje szempontjából még lehet egészséges és fitt. A szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák miatti halálozás kockázata nem feltétlenül nagyobb, mint a normál súlyú embereké - derült ki az eddigi legnagyobb ilyen témájú kutatásból.
Vágólapra másolva!

A European Heart Journal szívgyógyászati szaklapban közölt eredmények azt mutatják, hogy a kövér embereknek van egy olyan csoportja, akiknek az anyagcseréje egészséges - nem szenvednek inzulin-rezisztenciában, cukorbetegségben, nem magas a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk -, és akik a szív és a tüdő teljesítménye alapján fittebbek, mint más elhízott emberek. Az elhízottság nálunk nincs káros hatással az egészségre, és az orvosoknak ezt figyelembe kellene venniük, amikor fogyókúrát javasolnak - írják a szerzők.

A túlsúly és a fittség jó kombináció

Dr. Francisco Ortega és kollégái a Dél-Karolinai Egyetemen végezték vizsgálataikat, egy hosszú távú (1979 és 2003 közötti) tanulmány 43 265 résztvevőjének adatait elemezve. A résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki a kórtörténetükkel és az életmódjukkal kapcsolatban, és fizikai vizsgálaton is átestek, amelynek része volt egy futógépes teszt a keringési és légzőrendszer teljesítményének vizsgálatára, illetve a magasság, a testsúly, a derékbőség és a testzsír-arány mérése. Megmérték továbbá a vérnyomást, a koleszterinszintet és az éhgyomri vércukorszintet is.

Ortega és kollégái azt találták, hogy az elhízott résztvevők 46%-ának egészséges volt az anyagcsréje. Néhány módosító tényező, többek között az erőnlét figyelembe vétele után az egészséges anyagcseréjű, de elhízott emberek körében 38%-kal alacsony volt a halálozás kockázata, és 30-50%-kal alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegség vagy rák miatti halálozás kockázata, mint a nem egészséges anyagcseréjű elhízott emberekben. Ugyanakkor az egészséges anyagcseréjű kövér, illetve normális súlyú résztvevők közt nem volt lényeges különbség a halálozásban.

A kutatók kiemelték, hogy az erőnlét (fitnesz) elsősorban a testedzéstől függ, tehát az egészséges elhízottakat valószínűleg a testmozgás védi meg a betegségektől.

Szerintük az orvosoknak figyelembe kellene venniük, hogy nem minden elhízott embernél ugyanaz a prognózis. Meg kell vizsgálni az erőnlétet, a zsírszövet arányát és több anyagcsere-paramétert, hogy pontosabban megbecsüljék a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát az elhízott embereknél, és a beavatkozásokat elsősorban azoknál kell szorgalmazni, akiknek erre valóban szüksége van.

A fogyókúra nem minden túlsúlyos betegnek ajánlott

Egy másik vizsgálatban a svéd Gothenburgi Egyetem kutatói több mint 64 000 beteg adatait elemezték, akiknél akut szívkoszorúér-problémák léptek fel.

Azt találták, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb testtömeg-indexű betegnél volt a legmagasabb a halálozási arány, kétszer akkora, mint a normális BMI-tartományban lévőké. A legalacsonyabb kockázat a normál testelkatú és a csak enyhén túlsúlyos (maximum 28 kg/m2) BMI-jű emberek körében volt megfigyelhető. A BMI és a halálozás közti összefüggés tehát U alakú görbét ír le.

A szerzők szerint bár bevett gyakorlat, hogy a szívbetegségben szenvedő túlsúlyos és elhízott embereknek az orvos fogyókúrát javasol, ez nem feltétlenül tesz jót a betegnek. A zsírszövetnek - elsősorban a bőr alatti zsírszövetnek - jótékony hatásai is lehetnek, például itt termelődik a "jóllakottság-hormon"-ként ismert leptin, és ez párnázza ki például a csípőt, védelmet nyújtva az esés miatti combnyaktörés ellen. "Az elhízásnak bizonyos mértékig előnyei is lehetnek, és fel kell ismerni, hogy az elhízás nem feltétlenül jár együtt az anyagcsere kóros működésével" - olvasható a két cikket kísérő szerkesztői kommentárban.