Vágólapra másolva!
A Ginkgo biloba növény kivonatát tartalmazó táplálék-kiegészítő szedésével nem előzhető meg az Alzheimer-kór idősebb embereknél - állapították meg nagy mintaszámú vizsgálatuk alapján francia kutatók.   
Vágólapra másolva!

Korábbi állatkísérletek azt sugallták, hogy a Kínából származó Ginkgo biloba (páfrányfenyő)levelénekkivonata védő hatású lehet a szellemi leépülés leggyakoribb formája ellen, ám a humán vizsgálatok - köztük egy 2008-ban publikált nagy amerikai vizsgálat - ezt nem igazolták.

A mostani követéses, placebo-kontrollos vizsgálatban a Toulouse-i Egyetem kórházának kutatói vizsgálták meg egy standardizált (állandó összetételű) ginkgo-kivonat hatását több mint 2800, 70 évesnél idősebb ember bevonásával. A résztvevők egyik fele naponta 240 milligramm ginkgo-kivonatot kapott, míg a másik fele placebót. A páciensekkel a követés öt éve alatt évente végeztettek kognitív teszteket, melyekkel felmérték megismerési és tanulási képességeik aktuális szintjét.

A ginkgo-kivonatot szedő csoportban a követés ideje alatt 61 részvevőnél mutatták ki az Alzheimer-kór jeleit, míg a másik csoportban 73 embernél. A különbség a statisztikai elemzések alapján nem számít szignifikánsnak, vagyis véletlenszerűen is előállhatott.

Az eredményeket a The Lancet Neurology című brit orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában ismertették a szerzők. A kutatást a vizsgált táplálék-kiegészítő egyik gyártója, az Ipsen támogatta.

A szerzők szerint elképzelhető, hogy hosszabb ideig szedve hatékonyabban védene a szellemi leépüléstől a ginkgo-kivonat, más szakemberek szerint azonban elegendő bizonyíték áll már rendelkezésre a kivonat hatástalanságáról az Alzheimer-kór megelőzésében.