Csokival együtt érdemes almát enni

paradicsom érés, mitől van íze a paradicsomnak, fürtös paradicsom
Vágólapra másolva!
Bizonyos élelmiszerek párosítása nem csupán az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem felerősíti az ételek egészségvédő hatását is.
Vágólapra másolva!

Bizonyos élelmiszerek, főként egyes zöldségek és gyümölcsök önmagukban is jótékonyan hatnak egészségünkre, de egy másik élelmiszerrel párosítva ez a hatás felerősödik - így foglalható össze az élelmiszer-szinergia elmélet lényege.

Az elmúlt évtizedben sok minden kiderült az élelmiszerek kölcsönhatásáról, és ez a tudás az egészségmegőrzésnek egy viszonylag olcsó és egyszerűen alkalmazható eszköze lehet. Tíz évvel ezelőtt például alig lehetett hallani a növényekben található, speciális védőhatást kifejtő vegyületekről (fitokemikáliákról), például a likopinról, az antociánokról vagy a pterosztilbénről, de egy évtized alatt komoly előrelépés történt ezen a téren - olvasható a WebMD szakportálon.

A paradicsom avokádóval vagy brokkolival "szuperélelmiszer"

Az ételek egymást erősítő hatását vizsgáló kutatásokból kiderült, hogy remek párosítás például a paradicsom és az avokádó. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin felszívódásához zsírsavakra is szükség van, amelyeknek kiváló forrása az avokádó (fejenként negyed avokádót számoljunk). A likopin azért nagyon fontos, mert igen erős antioxidánsként képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, és hatékony lehet bizonyos daganattípusok megelőzésében.

A paradicsomot az avokádón kívül brokkolival is érdemes együtt fogyasztani. A paradicsomhoz hasonlóan a brokkoli is kiváló rákellenes élelmiszer, a paradicsommal "karöltve" azonban igazi szuperélelmiszert alkot - főként férfiaknak javasolt a prosztatarák megelőzésére.

A spenót-, kel-, mángoldlevelet érdemes citrommal meglocsolni

A leveles zöldségeket, például a spenótot, fodros kelt vagy mángoldot citromlével célszerű meglocsolni: ezzel nem csak pikáns ízt kapnak, hanem gazdag tápanyagforrássá is válnak. A citrom leve elősegíti a leveles zöldségekben lévő vas felszívódását, és erősíti az immunrendszert.

A fűszereket is érdemes kombinálni: a kurkuma diabétesz-ellenes hatását például felerősíti a feketebors azáltal, hogy növeli a kurkumában található kurkumin hasznosulását.

Almát szőlővel, grillezett húst rozmaringgal

Lehetőség szerint ne magában együnk almát, hanem majszoljunk hozzá pár szem piros szőlőt is - ajánlják a szakemberek. Az almában található kvercetin nevű flavonoid a légzőszervi betegségek megelőzésében segít, de a memóriára is jótékonyan hat. Ha ez párosul a piros szőlőben lévő katekin nevű flavonoiddal, akkor együtt gátolják a vérrögképződést, és a szívet is erősítik. Katekin található a vörösborban, a csokoládéban és a zöld teában is, így a szőlő helyett ezek is fogyaszthatók az alma mellé.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A grillezett húsok kedvelői egy kutatás szerint ellensúlyozhatják a grillezéskor esetlegesen képződő káros karcinogének hatását azzal, ha a húst rozmaringgal fűszerezik. A kutatás szerint a rozmaring gátolja a sülő húsban a rákkeltő anyagok képződését.

Ha valaki szeretne még többet tenni az szíve egészségéért, hús helyett fogyasszon tengeri halat, és fűszerezze fokhagymával. A fokhagyma és a hal együtt csökkenti a koleszterinszintet, és gátolja a "rossz" (LDL) koleszterin képződését.