Nem érdemes tejet önteni a teába

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek kutatási eredményei azt valószínűsítik, hogy a tej semlegesíti a teában lévő jótékony antioxidánsok hatását.
Vágólapra másolva!

A tea világszerte a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital, nem véletlenül: rengeteg fajtából lehet választani, kiváló ízű, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag italról van szó, amely ráadásul számos kedvező élettani hatással rendelkezik.

Korábbi kutatások alátámasztották, hogy a teafogyasztás erősíti az immunrendszert, gátolja a sejtek öregedését, továbbá csökkenti a vércukorszintet és jótékonyan hat a szív- és érrendszerre is. Meglepő módon azonban ezek az áldásos hatások javarészt eltűnnek, ha a teába tejet öntünk.

A The European Heart Journal szakfolyóiratban megjelent tanulmány a tea érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálta. A kutatásba bevont egészséges felnőttek háromféle italt fogyasztottak: frissen forrázott fekete teát, vagy tejes teát, vagy pedig kontrollként forralt tiszta vizet. Az eredményből kiderült, hogy a vízhez képest a fekete tea lényegesen növelte az erek rugalmasságát, míg a tejes tea esetében ez a hatás teljesen megszűnt.

Állatkísérletek során is hasonló eredményekre jutottak, amelyből a szakemberek arra következtetnek, hogy a tejben lévő fehérjék (elsősorban a kazein) semlegesítik a teában található antioxidánsokat, így azok nem fejthetik ki jótékony hatásukat az érrendszerre. Egy friss tanulmányból továbbá az is kiderült, hogy a semlegesítő-hatás nem korlátozódik pusztán a tehéntejre: ugyanúgy megkötik a teában lévő antioxidánsokat a szójatej fehérjéi is.