Allergénmentes tejet adott egy tehén

Vágólapra másolva!
Genetikai módosításnak köszönhetően olyan borjú született, amely később fehérjében gazdag, ám allergénmentes tejet adott.
Vágólapra másolva!

A tejfehérje-allergia elsősorban csecsemőknél és kisdedeknél alakul ki. Az ő bélnyálkahártyájuk védőfunkciója ugyanis még gyengébb, és a nagy molekulák, köztük a tejfehérje is átjuthatnak rajta, majd a véráramba bekerülve allergiás reakciót válthatnak ki (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

Új-zélandi kutatók néhány gén elcsendesítésével (működésének gátlásával) érték el, hogy fehérjében gazdag, de hipoallergén tejet adjon egy tehén. A genetikai módosítást (úgynevezett RNS-interferenciát) először egereken próbálták ki. Az eljárás hatására 96 százalékkal csökkent a tejben a béta-laktoglobulin nevű, allergiát kiváltani képes fehérje mennyisége.

A kutatók ezután egy olyan borjút hoztak létre, amelyben ugyanezek a gének voltak gátlás alatt. Amikor az állat tejelni kezdett, a tejében sokkal kevesebb volt a béta-laktoglobulin mennyisége a nem kezelt állatokhoz képest. Az eredményről az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg beszámoló.

A kutatók most azt vizsgálják, hogyan befolyásolja a genetikai módosítás a tej összetételét és tápanyagtartalmát hosszabb távon.