Beültették az első hazai végleges műszívet

Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetemen beültetett fél kilós, körülbelül 10 centiméteres szerkezet folyamatosan áramoltatja a vért az erekben, így a betegeknek tulajdonképpen nincs pulzusa.
Vágólapra másolva!

Az 51 éves férfi, akin az életmentő beavatkozást a Városmajori Klinikán szeptember 20-án végrehajtották, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint Magyarországon jelenleg 300 ezer olyan ember él, aki szívelégtelenséggel küzd. A betegek fele a diagnózis felállítását követő 4 éven belül meghal.

A végstádiumú szívelégtelenség egyetlen terápiás megoldása napjainkban a transzplantáció. Ahhoz, hogy egy ilyen több órás, megterhelő műtétet végre tudjanak hajtani, stabilizálni kell a páciens állapotát, ehhez szükséges a műszíves kezelés. A végleges műszívet csak olyan betegben használják, aki közvetlen életveszélyben van, és nincs semmilyen más kezelési lehetőség.

A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, ezáltal a beteg nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.