Hogyan mulasztható el a csuklás?

Vágólapra másolva!
A csuklás a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása miatt következik be. Alapvetően ártalmatlan élettani jelenség, de ha túl gyakran jelentkezik, betegség előjele is lehet.
Vágólapra másolva!

A csuklás a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása, amelyet a nyelv-garatideg vagy a bolygóideg ingerlése hoz létre. A percenként többször ismétlődő rekeszizom-összehúzódás gyors belégzést okoz, a hangrés záródik, s ez hozza létre azt a furcsa hangot, amely a csuklást kíséri.

A bolygóideg a nyelőcső mellett halad, és a gyomor falát is behálózza, ezért van az, hogy a gyomrot vagy a beleket izgató tevékenységek, például ha valaki túl sokat vagy túl gyorsan eszik, hideg vizet iszik forró ételre, túl sok alkoholt vesz magához, sír, köhög vagy túl sokat beszél, csuklást válthatnak ki.

Egy evolúciós magyarázat szerint a csuklás egyik feladata a gégefőbe szorult étel kimozdítása, hiszen a csuklástól összehúzódik a gégefő, ami vákumot hoz létre a mellüregben, és a nyomáskülönbség rásegít a nyelésre.

Egy másik elmélet szerint a csuklás a légzőrendszer születés előtti tornáztatására szolgál, egy harmadik elképzelés szerint pedig egy többmillió éves reflex maradványa, ugyanis a kopoltyúval lélegző tüdős állatoknál egy, a csukláshoz hasonló reflex akadályozza meg, hogy víz kerüljön a tüdőbe.

Hogyan mulasztható el?

A közelmúltban bejárta a világsajtót annak a szerencsétlenül járt, 22 éves amerikai katonának az esete, aki futballmeccs nézése közben csuklani kezdett, és a barátja, aki egy jó alapos megijesztéssel próbálta ezt elmulasztani, ráfogta a fegyverét, amelyről azt hitte, hogy nincs megtöltve. Egy töltény azonban most is maradt a fegyverben, és a fiú meghalt.

A csuklás elmulasztására szerencsére jóval kíméletesebb népi gyógymódok is léteznek. A módszerek egy része nyeléssel, evéssel próbálja csillapítani a nyelőcső ingerlését: például egy kanál kristálycukor vagy citromlé lenyelésével, köménymag rágcsálásával, jégkocka szopogatásával. Szintén elterjedt stratégia a rekeszizom légzés-visszatartás vagy testhelyzet-változtatás (például nyújtózkodás, hanyattfekvés) révén történő ellazítása.

Betegséget is jelezhet a csuklás

Ha a csuklás órákon belül sem múlik el, illetve gyakran visszatér, érdemes háziorvossal konzultálni, mert betegség előjele is lehet.

Jelezhet többek között tüdőgyulladást, mellhártyagyulladást, szívinfarktust, szívburokgyulladást, refluxot, májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást és daganatos betegségeket. De a csuklás hátterében állhat a vér összetételének megváltozása is, amelyet például veseelégtelenség, cukorbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás okozhat, illetve kiválthatja idegrendszeri eredetű betegség is, valamint pszichés okok. A makacs csuklás okainak feltáráshoz vérvizsgálatra és mellkasi röntgenre van szükség.