Rák ellen jó, a szívnek nem a multivitamin

Vágólapra másolva!
A multivitaminok rendszeres, napi szedése nem csökkenti idősebb férfiaknál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapították meg 15 ezer ember követéses vizsgálatával amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának fele szed étrendi kiegészítőket, amelyek közül a legnépszerűbbek a multivitamin-készítmények. Tizenötezer 50 év feletti amerikai orvos egészségének több mint egy évtizeden át tartó követésével azonban arra az eredményre jutottak bostoni kutatók, hogy a multivitaminok rendszeres szedése nem csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot.

"Úgy találtuk, hogy több mint egy évtized után sem előnyt, sem hátrányt nem jelentett a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében" - mutatott rá Howard Sesso, a tanulmány vezetője, a bostoni Brigham és Női Kórház epidemiológusa.

A követéses vizsgálatba bevont orvosok egyik fele véletlenszerű kiválasztással került a multivitamint szedők csoportjába, míg másik fele a kontrollcsoportba, amelynek tagjai placebót kaptak.

A múlt hónapban hozták nyilvánosságra ugyanebből a követéses tanulmányból azokat az eredményeket, amelyek szerint a napi multivitamin-szedés 8 százalékkal csökkentette a részt vevő férfiaknál a rákkockázatot.

"Különböző lehet a hatásmechanizmus (a rák és a kardiovaszkuláris betegségek esetében)" - kommentálta Sesso a multivitaminok eltérő hatását.

A megállapításokat a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban és az Amerikai Szív Társaság Los-Angeles-i tudományos ülésén ismertették.