Ezek az ételek okozhatnak fejfájást

Vágólapra másolva!
A visszatérő fejfájással küzdőknek érdemes megvizsgálni étkezési szokásaikat, mert lehet, hogy túl sokat fogyasztanak a fejfájás kialakulásában bizonyítottan szerepet játszó élelmiszerekből.
Vágólapra másolva!

A rendszeresen visszatérő, migrénes fejfájás kialakulásában komoly szerepet játszhatnak bizonyos élelmiszerek is - írja a Livescience.com ismeretterjesztő portál. A mogyoró-és babfélék, a bor, az avokádó, sőt egyes sajtok is tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek kapcsolatba hozhatók a fejfájás kialakulásával.

Az élelmiszerekben lévő természetes alkotóelemek közül az aminok, ezen belül is főként a tiramin tehető felelőssé a migrénes rohamok kialakulásáért. A tiramin olyan nitrogéntartalmú szerves vegyület, amely természetes formában megtalálható egyes élelmiszerekben, és a szervezetben felhalmozódva az erre fogékonyaknál immunválaszként kínzó fejfájást okozhat. Főként a hosszan érlelt vagy savanyított termékekben, például az érett sajtokban (brie, cheddar, stb.), a szalámikban, savanyúságokban található nagy mennyiségű tiramin, de előfordul a mogyoró- és babfélékben, az avokádóban és a banánban is.

Bár az eredmények szerint a tiramin egyértelműen összefüggésbe hozható a fejfájással, mégis rendkívül nehéz egyénre szabottan bizonyítani, hogy a migrénes rohamok hátterében élelmiszerek állnak. Elképzelhető, hogy ugyanaz az étel egy pihentető alvás után semmilyen panaszt nem okoz, egy kialvatlan napon viszont kínzó fejgörcsöt eredményez.

Ráadásul az étel elfogyasztásától számítva akár 48 óra is eltelhet a fejfájás kialakulásáig, így különösen nehéz bizonyítani, hogy a problémát egy napokkal azelőtt fogyasztott étel okozza.

A migrénes betegeknek az aminok mellett a feldolgozott hústermékekben rendszeresen felhasznált nitrátokra, és az ízfokozóként széles körben alkalmazott nátrium-glutamátra is érdemes odafigyelni: ezek a vegyületek is szerepet játszhatnak a fejfájás kialakulásában.