A vírusok is a húslevesre esküsznek - Mi a jó megfázás ellen?

gyerek, megfázás, vitamin, gyümölcs, immunrendszer, immunerősítés
Vágólapra másolva!
Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány, sokan próbálják elkerülni ezeket a betegségeket. Húsleves, pálinka, fokhagyma, ginszeng, méz, kámfor és a többiek: mennyire hatásosak a megelőzésben és a tünetek enyhítésében? Lehet-e mellékhatásuk, meddig és kiknek szabad szedni őket? Egy infografika is segít a tájékozódásban.
Vágólapra másolva!

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Mennyire hatásosak ezek a módszerek? Ezt próbálták érzékeltetni a Healthline.com egészségügyi szakportál szerkesztői egy infografikával és egy részletes cikkel, amelyet kutatási eredmények alapján készítettek el.

Az infografikán egy-egy szer vagy módszer népszerűségét (amelyet a korongok mérete jelez) annak alapján határozták meg, hogy mennyire gyakran kerestek rá a netezők a felmérés ideje alatt (ezt számok is jelzik a korongokon). A korongok színe a lehetséges mellékhatásokra utal. Az egyes szerek és módszerek hatékonyságát a megelőzés és a kezelés szempontjából is vizsgálták (a kezelés itt a tüneti kezelésre vonatkozik). Minél több tudományos közleményt találtak egy adott szerről vagy módszerről, annál hatékonyabbnak osztályozták (a viszonylag kevés vizsgálat miatt ez még nem minden esetben van összhangban a tapasztalatokkal).

Forrás: [origo]

Húsleves

A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésére is gyakran ajánlanak egy jó, forró húslevest. Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet. Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. A nátha megelőzésében azonban nem segít.

Cinktartalmú szerek

A cink serkenti az immunrendszer működését, és több vizsgálat szerint a cinktartalmú cukorkák és orrsprayk csillapítják a megfázás tüneteit. Úgy tűnik azonban, hogy a cinktartalmú szerek a megelőzésben nem hatékonyak, az orrsprayket a mellékhatások - például helyi irritáció, a szaglóképesség romlása, hányinger, hasmenés - veszélye miatt megelőzésre egyáltalán nem ajánlják. A nagy dózisú cink negatívan befolyásolja egyes gyógyszerek hatását (antibiotikumok, illetve daganatos betegségek, rheumatoid arthritis esetén szedett szerek). A cink egyébként egyes ételeinkben is megtalálható, többek között a teljes kiőrlésű kenyérben, hüvelyesekben, marhahúsban, májban, tojásban.

Bíbor kasvirág (Echinacea)

A bíbor kasvirágot évszázadok óta használják a megfázás és a felső légúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére, ezt azonban kevés tudományos eredmény támasztja alá. Egyes vizsgálatok szerint a gyógynövény a tünetek enyhítésében segíthet, de a megelőzésben hatástalan. Állatkísérletekben igazolták gyulladáscsökkentő és gombaölő hatását, valamint az immunrendszer serkentésében itt is hatásosnak találták. Ami biztos, hogy parlagfű-allergiásoknál kiválthat allergiás tünetet, továbbá szédülést, hányingert, gyomorpanaszokat is okozhat, tíz napnál hosszabb ideig nem ajánlott alkalmazni. Gyerekeknél gyakoribbak a panaszok. Nem ajánlott továbbá várandósoknak és autoimmun betegségben szenvedőknek sem.

C-vitamin

Az egyik legnépszerűbb megfázás elleni szer, bár a tudományos vizsgálatok csak a tünetek kezelése terén egyértelműek, a megelőzést tekintve megoszlanak a vélemények. Alapvetően biztonságosnak tartott szer, bár a hosszú távon napi kétezer milligrammot meghaladó dózis vesekövet okozhat. Szívgyógyszerek, vérrögképződést megakadályozó szerek, illetve HIV/AIDS elleni gyógyszerek szedése esetén a nagy dózisú C-vitamin-fogyasztásról ajánlott kikérni a kezelőorvos véleményét. Ételeink közül nagyobb mennyiségben a paprikában, a déligyümölcsökben, a brokkoliban, az eperben és a paradicsomban fordul elő.

Fokhagyma

A fokhagyma igazoltan csökkenti a vérnyomást, hatásos a gombás bőrfertőzések ellen, és olyan betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint, kezelésében is hatásosnak találták. Azt, hogy a megfázás megelőzésében vagy kezelésében is hatásos-e, egyelőre elegendő pozitív vizsgálati eredmény nem támasztja alá. Fogyasztása alapvetően biztonságos, de sokaknál gyomorégést, hányingert, fokozott gázképződést okoz. Aki műtétre készül, annak ajánlott az operáció előtt felhagynia a nagydózisú fokhagyma-készítményekkel, mert vérzésfokozó hatásúak.

Ginszeng

A ginszenget mind a kínai gyógyászat, mind az észak-amerikai indiánok évszázadok óta használják, bár a két kontinensen található ginszengfajok csekély mértékben, de eltérnek egymástól. Az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény, és a vizsgálatok szerint mind a megfázás, mind az influenza megelőzésében és kezelésében segíthet. Az eredmények ugyanakkor e szer terén sem egyértelműek, különösen vitatott, hogy gyerekeknél van-e bármi haszna. A ginszeng egyébként enyhítheti a stressz okozta tüneteket, javíthatja az emésztést, segíthet cukorbetegségben és egyes daganatos betegségekben, valamint serkentheti a memóriát is. Ugyanakkor számos mellékhatása is ismert: már rövid távú alkalmazása vérnyomás-ingadozást okozhat, csökkentheti a vércukorszintet, és alvási problémákat, fejfájást, valamint ingerlékenységet is kiválthat. Várandósoknak és szoptató anyáknak nem ajánlott. Skizofréneknek, vérhígító gyógyszert szedőknek, műtétre váróknak, álmatlanságban szenvedőknek szintén nem javasolt.

Orrmosás

A sós vizes orrmosás az indiai ajurvédikus orvoslásból ered. Segíthet az orrdugulás, a gyakori arc- és orrüreggyulladások visszaszorításában, valamint enyhítheti az allergiás panaszokat is. Teljesen biztonságos, gyerekek és várandósok is alkalmazhatják. Egyes kutatások szerint a rendszeresen orrot mosó gyerekek körében a felső légúti megbetegedések gyakorisága kisebb. Az eddigi eredmények szerint a megfázás megelőzésében gyenge a hatékonysága.

Meditáció és jóga

Egyelőre kevés kutatás létezik a meditációnak a megfázásra gyakorolt hatásáról, úgy tűnik azonban, hogy a stresszcsökkentő hatáson keresztül támogatja az immunrendszer működését. Egy tavalyi tanulmány érdekes eredménye, hogy a rendszeresen meditálók rövidebb ideig szenvedtek felső légúti betegségektől. A meditáció továbbá segít a fájdalomcsillapításban, a szorongásoldásban, a depresszió enyhítésében, valamint az alvás minőségét is javíthatja.

Mozgás

A mozgás jótékonyan hat a tüdőre, az izmok anyagcseréjére, a keringésre, támogatja az immunrendszer működését, és ezáltal segít a megfázás megelőzésében és legyőzésében is. A rendszeresen sportolók ezért még betegen sem hagyják abba a mozgást, remélve, hogy gyorsabban legyőzik ily módon a kórokozókat - erre nézve a kutatási eredmények ellentmondóak. A rendszeres mozgás csökkenti a felső légúti megbetegedések kockázatát is. Ha azonban valaki a megfázás szokásos tünetei mellett lázas, nagyon fáradt, fájnak az izmai, mellkasi fájdalmai vannak, vagy hányingere van, mellőzze a mozgást.

Zöld tea

Bár az utóbbi években egyre több kutatás igazolja a zöld tea jótékony hatását a megfázás ellen, összességében még mindig kevés a bizonyíték. Úgy tűnik, hogy előnyös a vérnyomásproblémák kezelésében, felgyorsítja a fogyást, segít a fogászati, szív- és érrendszeri, emésztési gondok, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. Van olyan kutatás is, amely ígéretesnek találta a megfázás és az influenza megelőzésében is. De önmagában már a forró ital fogyasztása segít a náthás emberen. Bár a zöld tea alapvetően biztonságos, fogyasztása járhat enyhe gyomorbántalmakkal, esetleg székrekedéssel. Májbetegségben, irritábilis bél szindrómával küzdők kerüljék fogyasztását, de negatívan befolyásolja olyan széles körben elterjedt szerek hatásosságát is, mint a fogamzásgátlók, antibiotikumok, asztmagyógyszerek.

Pálinka és forró puncs

Az alkoholt régóta használják fertőzések ellen, és nem csak belsőleg: az alkoholos kézfertőtlenítők igazoltan képesek egyes vírusok, többek között az influenzavírusok terjedését megakadályozni. A köhögés elleni szirupok egy része szintén tartalmaz alkoholt. Számos kutatás igazolta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatású, arra nézve azonban, hogy a megfázás megelőzésében vagy a tünetek lerövidítésében is hasznos-e, egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. A forró puncs önmagában a hőfoka, valamint a benne található méz, esetleg citrom miatt enyhítheti a torokkaparós, náthás tüneteket. Az alkoholos kúra gyerekeknek, várandósoknak szigorúan kerülendő, illetve azoknak is, akiknek családjában előfordult alkoholizmus. Az alkohol gátolja számos gyógyszer felszívódását, hasznosulását is.

Citrom és méz

A citrom gazdag C-vitaminban, valamint pusztítja a szervezetünkben élő kórokozókat. A méz fertőtlenítő, vírusölő hatása ugyancsak igazolt. A citrom és a méz párosítása gyakori a torokcukorkákban is. A méz bizonyítottan enyhíti a kínzó köhögést, és egy kutatás szerint megfázással küzdő gyerekeknél megkönnyíti az éjszakát. Azt, hogy a méz és citrom kombinációja a megfázás megelőzésében is segít-e, kutatási eredmények egyelőre nem támasztják alá. Mind a méz, mind a citrom biztonságos táplálék, egy évnél fiatalabb gyermeknek azonban nem ajánlott mézet adni a botulinumfertőzés veszélye miatt.

Probiotikumok

A savanyított tejtermékek évszázadok óta összekapcsolódtak a jó egészséggel és a hosszú élettel, annak ellenére, hogy az 1930-as évekig tudományos kutatást nem végeztek a témában. Akkor azonban igazolták, hogy a joghurtokban található hasznos baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek (probiotikumok) segítenek a hasmenéssel járó betegségek, valamint az irritábilis bél szindróma kezelésében. A megfázás probiotikumokkal történő megelőzésével és kezelésével kapcsolatban egyelőre kevés a tudományos bizonyíték, van azonban olyan kutatás, amely szerint a rendszeresen probiotikumokat fogyasztók körében a felső légúti megbetegedések gyakorisága alacsonyabb. A probiotikumok alapvetően biztonságosak, de ritkán előfordul, hogy fokozott gázképződést, puffadást, gyomorbántalmakat okoznak.

Napsütés, D-vitamin

A D-vitamin természetesen a májban, tengeri halakban, tojásban, halolajban fordul elő, de ma már itthon is kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb termékek is (joghurtok, margarinok). A legtöbb ember azonban a D-vitamint inkább a napsugárzással viszi be a szervezetébe, ezért a sötét téli időszakban gyakran alakul ki vitaminhiányos állapot. A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészsége szempontjából, de befolyásolja a szív, a keringés, a tüdő és az immunrendszer működését is. Ez utóbbi hatása miatt segít a felső légúti betegségek, így a megfázás megelőzésében is. Egyes tanulmányok szerint vírusölő hatása van, ám megfázás esetén egy D-vitamin-kúra hatékonyságáról, az ilyenkor alkalmazott dózisról még nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. A D-vitamin alapvetően veszélytelen, nagyon nagy dózisok esetén azonban előfordulhat fáradtság, gyengeség, szédülés, hányinger, fejfájás, fémes érzés a szájban, illetve étvágycsökkenés. A D-vitamin-készítmények befolyásolhatják egyes szív-, vese- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

Kámfor, eukaliptusz, mentol

A kámfort, az eukaliptuszt és a mentolt gyakran kombinálják krémekben, gyógyszerekben. A kámfort többnyire helyi fájdalomcsillapításra, izomfájdalmak enyhítésére használják. Az eukaliptuszt leginkább légzési nehézségek, fertőzések, égési sérülések esetén alkalmazzák, a mentol pedig gyakori összetevője a torokfájás, köhögés csillapítására szolgáló szereknek. A három illóolaj kombinálása szintén gyakori orrdugulás, illetve köhögés elleni készítményekben. E készítmények sok náthás embernek jelentenek megkönnyebbülést, ám arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy a szakemberek egyértelműen kijelenthessék, hogy a kámfor, az eukaliptusz és a mentol hatékonyan enyhítik és lerövidítik a megfázás tüneteit. Egyik összetevő hosszú távú használata sem ajánlott.

Tejsavófehérje

A tejsavófehérje természetes módon a tejtermékekben található meg, és a legtöbb ember számára könnyen emészthető (nem tévesztendő össze a laktózzal, vagyis a tejcukorral!). Izomnövelő szerek gyakori összetevője, de a kutatások szerint segít a cukorbetegség megelőzésében is. A legfrissebb kutatások a fertőzések és az allergia megelőzésében is hatékonynak találták. E hatások feltehetőleg az immunrendszert serkentő, illetve vírusölő tulajdonságainak köszönhető. A megfázás megelőzésével és kezelésével kapcsolatban azonban még nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték. Értelemszerűen tejfehérje-allergiásoknak nem ajánlott. Fontos tudni továbbá, hogy a tejsavófehérje befolyásolja a vérnyomást, a vércukorszintet, valamint számos gyógyszer, táplálékkiegészítő hasznosulását is. Csecsemőknek, várandós és szoptató nőknek sem javasolják. Hosszú távon a nagy dózisú tejsavófehérje-készítmények veseelégtelenséget és csontvesztést okozhatnak.

Fekete bodza

Több bodzafaj is létezik, de fájdalomcsillapításra, bőrproblémákra, fertőzésekre, lázra, székrekedésre és köhögés ellen a népi gyógyászat leginkább a fekete bodzát (Sambucus nigra) használja. Alkalmazzák főzetét szirupok, italok készítéséhez, a szárított virágok és a bogyók pedig teák, illetve táplálékkiegészítőkként kapszula és folyékony kivonat formájában kerülnek forgalomba. Egyelőre azonban csak korlátozott tudományos bizonyítékok utalnak arra, hogy a bodza vírusölő hatású, és hogy képes felvenni a harcot az influenzavírus bizonyos törzsei ellen. Serkenti azonban az immunrendszert, így közvetve biztosan segít a tünetek legyőzésében. Annak ellenére, hogy vannak ígéretes eredmények a nátha tüneteinek enyhítésében is, egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a fekete bodza (bármilyen formában) hatékony lenne a megfázás megelőzésében is. Veszélye, hogy főzés nélkül a bogyók egy idősebb növény esetén mérgezőek is lehetnek, ennek tünetei a súlyos hasmenés, hányinger és hányás. Nem ajánlott gyermekek és terhes nők számára. Mindig kérdezze meg orvosát bodzakivonat fogyasztása előtt, mert negatív kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Olíva

A népi gyógyászat az olajfa levelét régóta használja légúti betegségek, asztma, magas vérnyomás, ekcéma, ízületi gyulladás kezelésére. E hatásokat az utóbbi időben a tudományos kutatások is egyre inkább megerősítik. Elegendő bizonyítékkal azonban még nem rendelkezünk ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy az olajfalevél-kivonat rendszeres fogyasztásával megelőzhető és gyorsabban legyőzhető a megfázás. Ugyanakkor vannak vizsgálatok, amelyek szerint a szer a vírusok fertőzőképességét rontja, és serkenti az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát. Segíthet az orrdugulás megszüntetésében is. Bár a humán vizsgálatok egyelőre kezdeti stádiumban vannak, a táplálékkiegészítő-gyártók a mellékhatások terén megemlítik az esetleges gyomorbántalmakat, fejfájást, hányást és hasmenést. Ezért gyerekeknek, illetve várandósoknak nem ajánlott.

Ha nem enyhülnek a tünetek

Az emberek többségénél tíz napon belül elmúlnak a megfázásos tünetek. Ha a tünetek tíz nap után sem enyhülnek, vagy magas láz jelentkezik, ajánlott orvoshoz fordulni, mert ebben az esetben már egy bakteriális felülfertőződésről lehet szó.