A nőknél más tünetei vannak az infarktusnak

gyógyulj, Férfias szerepek, férfias betegségek - Egyre több nő hal bele szívinfarktusba
Vágólapra másolva!
A szívinfarktusra utaló tünetek időben történő felismerése életet menthet. Mikor érdemes azonnal orvosi segítséget kérni?
Vágólapra másolva!

Sokan azért nem fordulnak azonnal orvoshoz, mert félreértelmezik a szívinfarktus tüneteit: különösen igaz ez abban az esetben, amikor elmarad a hirtelen, erős mellkasi fájdalomérzet - hívja fel a figyelmet a Medical News Today szakmai portál. Nem árt azonban tudni, hogy a széles körben elterjedt hiedelemmel szemben az infarktus nem mindig jön gyorsan; kialakulhat lassan, fokozatosan és viszonylag fájdalommentesen is.

Mindenképpen infarktusra kell gyanakodni, ha a mellkas közepe táján kellemetlen, szorító érzés tapasztalható, amely hosszan tart, esetleg időről időre elmúlik, majd újra visszatér. Hasonló fájdalom jelentkezhet a felsőtest más részein, egyik vagy mindkét karban, a gyomorban, állkapocsban, nyakban vagy hátban is. Jellemzőek a légzési nehézségek, amelyeket nem feltétlenül kísér mellkasi fájdalom, valamint sokszor tapasztalható hideg verejtékezés, émelygés vagy szédülés. Minél több jelentkezik a fenti tünetek közül, annál valószínűbb, hogy infarktusról van szó.

Nők esetében különösen jellemző az állkapocs- és hátfájdalom, légszomj, émelygés vagy hányás, és szintén a nőknél gyakori, hogy egyáltalán nem éreznek mellkasi fájdalmat az infarktus során. Ráadásul növeli a kockázatot az is, hogy sokan összekeverik a tüneteket más, kevésbé súlyos betegségek tüneteivel, és refluxra vagy influenzára gyanakodnak.

Azonnal hívjon mentőt

Amennyiben fennáll az infarktusgyanú, azonnal hívja a mentőket! Nem érdemes késlekedni, mert szó szerint minden perc számíthat, így ne bizonytalankodjon: ha a tünetek alapján valószínűsíthető az infarktus kialakulása, azonnal telefonáljon. Ha valaki mindenképpen autóval szeretné megoldani a kórházba jutást, semmiképpen ne vezessen, hanem utasként üljön az autóba.

Fontos tehát odafigyelni a test jelzéseire, és időben cselekedni, ha mégis jelentkezik a baj. Emellett nagyon fontos a megelőzés is: helyes életmóddal és étrenddel, például bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.