Várjunk két napot, és meglátjuk!

Vágólapra másolva!
A felesleges antibiotikum-használat visszaszorulását remélik attól az új ajánlástól, amely a gyermekkori fülgyulladás enyhébb formáinál megfigyelési időszakot javasol az antibiotikumos kezelés megkezdése előtt.
Vágólapra másolva!

Nem feltétlenül szükséges azonnal antibiotikummal kezelni a gyermekkori fülgyulladást, az enyhébb esetekben - fájdalomcsillapítás mellett - a gyermek néhány napon belül anélkül is jobban lesz - olvasható az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság új ajánlásában. A legújabb irányelvek szerint hat hónapos és kétéves kor közötti gyermekeknél érdemes 48 órát várni az antibiotikumos kezelés megkezdésével, amennyiben a gyulladás csak az egyik fület érinti, nincs egyéb komplikáció és a gyermek láza sem túl magas. Nagyobb gyerekeknél kétoldali gyulladás esetén is javasolják a kétnapos két napos "türelmi időt", ha a gyulladás enyhe.

Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a gyermekkori fülgyulladások enyhébb formái néhány nap alatt antibiotikumok nélkül, a fájdalom folyamatos csillapítása mellett is sokat javulnak, így a kezelés elhalasztása ilyen esetben nem jelent hátrányt a gyermeknek. A statisztikák szerint a fülgyulladás - főként az akut középfülgyulladás - a gyermekeket érintő leggyakoribb bakteriális fertőzés, amelyre a legtöbb esetben azonnali antibiotikum-kúrát szoktak felírni. Sok esetben ráadásul a fülgyulladás kiújulásának megelőzésére további antibiotikumot írnak fel a gyermeknek.

Amikor nem szabad várni

Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem szabad késlekedni az antibiotikumos kezelés megkezdésével: azonnali cselekvésre van szükség, ha a fülgyulladás súlyos, nagy fájdalommal és 39 fok fölötti lázzal párosul, esetleg megrepedt a dobhártya, vagy két éven aluli gyermeknél a gyulladás mindkét fület érinti. Szintén célszerű a kúrát megkezdeni abban az esetben, ha nincs lehetőség a gyermeket két nap múlva újra megvizsgálni.

Egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a "várjunk két napot, és meglátjuk" hozzáállástól sok szülő ódzkodik, és inkább a kezelés azonnali megkezdését részesíti előnyben. A mostani ajánlás nem titkolt célja a túlzott antibiotikum-fogyasztás visszaszorítása, de az orvosnak természetesen minden esetben egyénileg kell mérlegelnie a kezelés előnyeit és hátrányait.