Miért fontos fehér színű zöldséget enni?

Vágólapra másolva!
A táplálkozással foglalkozó szakemberek magas antioxidáns-tartalmuk miatt főként a piros, zöld és narancssárga színű zöldségek fogyasztását ajánlják, míg a fehér színű zöldségfélék méltatlanul háttérbe szorulnak. Pedig nem kellene, hiszen élettani hatásaik ezeknek is igen kedvezőek.
Vágólapra másolva!

A burgonya és a többi fehér zöldségféle legalább annyira fontos a kiegyensúlyozott táplálkozásban, mint tiritarka rokonságuk - olvasható az Advances in Nutrition szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

Bár a zöld, vörös és narancsszínű zöldségek sokkal gyakrabban fordulnak elő a dietetikusok ajánlásai között, a fehér zöldségek is jó tápanyagforrások, amelyek megérdemelnék, hogy gyakrabban kerüljenek egészségtudatos fogyasztók tányérjára is.

A kálium és a magnézium a fő értékük

A fehér zöldségfélék rostban, káliumban és magnéziumban gazdagok, és éppen ezek az anyagok a szükségesnél kisebb mennyiségben találhatóak meg a legtöbb ember étrendjében. A fehér zöldségek zászlóshajója, a burgonya ráadásul igen népszerű, amelyet a zöldségeket egyébként nem szívesen fogyasztók - például gyermekek - is hajlandóak megenni, így hozzájárulhat a zöldségfogyasztás általános növeléséhez. Ráadásul a keményítőben gazdag zöldségfélékből, így a krumpliból az Egyesült Államokban például az ajánlott bevitelnek mindössze felét fogyasztják. A sütési technikák, feldolgozási módszerek fejlődése, emellett a sütőolajok minőségének javulása révén a krumpli kezd megszabadulni korábbi egészségtelen hírnevétől.

Nemcsak a burgonya tekinthető a fehér zöldségek sztárjának: e csoportban találjuk a karfiolt, a hagymát, a gombát, a pasztinákot és a karalábét is, amelyek szintén kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek, így ezeket is érdemes minél gyakrabban étrendünkbe iktatni.