Autistákat keres programozónak az SAP

Vágólapra másolva!
A következő hét évben világszerte több száz autista alkalmazását tervezi az SAP német szoftvergyártó óriás. Elsősorban programozó és szoftvertesztelő munkakörben foglalkoztatnák őket, a lépéssel a cég a "másként gondolkodásban rejlő tartalékokat kívánja kiaknázni".
Vágólapra másolva!

2020-ra a német SAP szoftvergyártó vállalat szeretné elérni, hogy jelenleg közel 65 ezer alkalmazottjának egy százalékát autista szakemberek alkossák - nyilatkozta a cég szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az elképzelés tesztelése már megkezdődött: az SAP Indiában hat autistát foglalkoztat szoftvertesztelő munkakörben, jó eredménnyel. Az Írországban zajló kísérleti (pilot) projektben nemrég zárult le az elemzési fázis, és öt állást még az év folyamán autistákkal töltenek majd be.

Az SAP a Specialisterne nevű dán szervezettel együttműködve még idén világszinten (az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban) is szeretné bevezetni a programot, amelyhez komoly reményeket fűznek. A cég igazgatóságának egyik vezetője kifejtette, hogy meggyőződésük szerint az innováció a legextrémebb ötletekből származik. "Ha olyan embereket alkalmazunk, akik bizonyítottan teljesen másként gondolkoznak, és dől belőlük az újítás, akkor az SAP maximálisan felvértezve néz szembe a 21. század kihívásaival" - mondta.

A Specialisterne szervezet az autisták speciális képességeinek kiaknázására, valamint más idegi-fejlődési rendellenességgel küzdő emberek technológia-orientált munkakörökben történő elhelyezésére specializálódott. Sok országban jogszabályok is köteleznek rá, hogy bizonyos létszámot meghaladó vállalkozásoknál kötelező megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni.