Kit szeretnek nagyon a szúnyogok?

szúnyogriasztó kütyü teszt, szúnyog Kübekházán
Vágólapra másolva!
Nullás vércsoportú? Élénk színű vagy fekete ruhát visel? Sokat mozgott, kicsit leizzadt, esetleg ivott egy pohár sört? Akkor Ön az ideális áldozat a szúnyogok számára.
Vágólapra másolva!

A vércsoporttól az anyagcserén és az éppen viselt ruha színén át az elfogyasztott élelmiszerekig számos körülmény befolyásolja, hogy kiből válik „szúnyogeleség”, és kiből nem. Az elmúlt évek kutatási eredményeiből kiderült, hogy az emberek 20 százaléka mágnesként vonzza a szúnyogokat, míg a többiek gyakran egy-két csípéssel megússzák a nyári szabadtéri programokat.

Ismert, hogy vért kizárólag a nőstény szúnyogok szívnak, a hímek nem képesek a bőrt átszúrni. A szúnyogok főként növények nedvével táplálkoznak, a vér pedig egy, a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen fehérje forrása, amelynek hiányában a nőstény által lerakott peték életképtelenek. Ráadásul nem minden vércsoport egyformán gusztusos számukra. Egy japán kutatásból kiderült, hogy a nullás vér a szúnyogok kedvence: kétszer olyan gyakran választanak nullás vércsoporthoz tartozó áldozatot, mint A-s vércsoportút (a B-s szúnyogétvágy szempontjából a kettő között helyezkedik el).

Az izzadt nagydarab az esetük

A szúnyogok célpontjukat sok esetben a kilégzéskor távozó szén-dioxid alapján választják ki. Érzékeny tapogatószervükkel akár 50 méterről érzékelik áldozatukat, ezért aki több szén-dioxidot lélegzik ki, azt előszeretettel támadják meg: a várandós kismamákra és az erőteljesebb testalkatú felnőttekre kattannak rá leginkább.

A szén-dioxid mellett a szúnyogok igen érzékenyek a megemelkedett testhőmérsékletre, továbbá a tejsavra, a húgysavra, az ammóniára és az izzadáskor kibocsátott egyéb anyagokra is, így a szabadban sportoló, izzadt emberek általában nem kerülik el a figyelmüket.

A szúnyogok szemében további vonzerőt jelentenek a bőrön megtelepedett baktériumok is. Egy 2011-es kutatás arra az eredményre jutott, hogy néhány baktériumfaj a bőrön nagy mennyiségben előfordulva különösen csábító a szúnyogok számára. Meglepő módon azonban a nagyobb baktérium-diverzitást a szúnyogok nem kedvelik, inkább az egybefüggő kolóniákat részesítik előnyben, épp ezért a baktériumban gazdag boka és lábszár könnyen válik szúnyogok áldozatává.

Sör, színes ruhák, genetika

Mivel a szúnyogok a szemüket is használják az ember helyzetének meghatározásakor, ezért feltűnő, például kék vagy piros színű ruhákkal felhívjuk magunkra a figyelmüket a kutatások szerint. Ugyanígy hat rájuk a sör is: már egyetlen pohár elfogyasztása elég ahhoz, hogy - legalábbis a szúnyogok számára - ellenállhatatlanná váljunk.

És végül egy olyan tényező, amellyel kapcsolatban tehetetlenek vagyunk: génállományunk alapján a fent említett tényezőktől függetlenül akár 85 százalékban predesztinálva vagyunk a szúnyogcsípésekre. Az érintett embereken végzett kémiai vizsgálatok segíthetnek izolálni azokat a vegyületeket, amelyek a jövő szúnyogriasztóinak anyagát alkothatják.