Vágólapra másolva!
Bár a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka az érelmeszesedés, a megbetegedés egy másik okáról, az úgynevezett kirakatbetegségről eddig kevesebb szó esett, pedig az ilyen esetek száma egy új tanulmány szerint drámaian növekszik.
Vágólapra másolva!

Gerry Fowkes, az Edinburghi Egyetem epidemiológusának számításai szerint a világon 202 millió embert érinthet az érszűkület kirakatbetegségnek nevezett formája, azaz a láb artériáinak elmeszesedése. Ráadásul a betegek száma folyamatosan emelkedik.

"A kirakatbetegek száma tíz év alatt drámaian, 23,5 százalékkal nőtt. Tíz évvel korábban, 2000-ben 164 millióan, 2010-ben már 202 millióan voltak" - írta Fowkes a Lancet című brit orvosi hetilapban.
Az érintettek többsége, 70 százaléka alacsony vagy közepes GDP-vel rendelkező országokban él, ami arra utal, hogy a világ szegényebb régióiban is terjednek a civilizációs betegségek. Európában körülbelül 40,5 millió beteg élt 2010-ben, számuk 13 százalékkal nőtt tíz év alatt.

Könnyű diagnosztizálni

A kirakatbetegség a láb artériáinak elemeszesedését jelenti. Az érintettek nehezen járnak, fáj a lábuk, ezért az utcán meg-megállnak pihenni a kirakatok előtt, innen a kór elnevezése. Mint az érelmeszesedésnél általában, a kirakatbetegség alapvető kockázati tényezői a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Az érintetteknél a végtag elvesztésének veszélye mellett megháromszorozódik a szívkoszorúér-betegségek, az infarktus és a szélütés kockázata is.

"A várható élettartam növekedése és a megváltozott életstílus a fő oka annak, hogy a betegség így elterjedt. A nyolcvan éven felüliek korcsoportjában 35 százalékkal nőtt a betegek száma, így ma már minden tíz, hetven év felettiből egy, a nyolcvan év felettieknél hatból egy ember kirakatbeteg" - olvasható a Lancetben.

A megelőzés mellett a szakértők fontosnak tartják a korai felismerést. A diagnózis viszonylag könnyen felállítható a boka és a felkar vérnyomásának összehasonlításával. "Ennek ellenére egyértelmű, hogy túl ritkán végzik el a vizsgálatot" - hangoztatta Fowkes, a tanulmány egyik szerzője.