Spontán öngyulladástól szenved egy indiai csecsemő

Vágólapra másolva!
Egy három hónapos indiai fiú ritka betegségtől, úgynevezett spontán öngyulladástól szenved. Rövid élete során már négyszer kapott lángra.
Vágólapra másolva!

A most három hónapos Rahul az indiai hírsite-ok szerint 9 napos volt, amikor minden ok nélkül meggyulladt. Azóta még három alkalommal történt ez meg vele, minden alkalommal a kisfiút dél-indiai Chennai város Kilpauk Orvosi Egyetem Kórházában kezelték égési sérülésekkel. Az utolsó eset augusztus 8-án történt, erről a kórház képet is közölt.

Orvosai szerint az öngyulladást a bőr pórusain keresztül távozó gázok okozzák. A gázok aztán spontán tüzet generálnak, aminek következtében a gyerek közelében lévő tárgyak, ruhák is lángra kaphatnak.

A spontán emberi öngyulladás pontos oka, folyamata egyelőre rejtély a tudomány számára, néhány lehetséges magyarázat azonban született rá: van olyan elmélet, amelyik úgy véli, hogy a test eddig ismeretlen kémiai mechanizmusa okozza az öngyulladást, egy másik szerint a szervezet hőszabályozó rendszerének hibájáról lehet szó, de van olyan is, amely elektomágneses vagy mikrohullámú sugárzást feltételez a jelenség mögött.

Az elmúlt három évszázadban körülbelül 200 ilyen esetet jegyeztek fel. Ellenszer nem ismert, az egyetlen gyógyír az égési sérülések kezelése. A kisfiú kezelőorvosa csak egy dolgot tudott tanácsolni a szülőknek: a lehető legkevesebb éghető tárgy legyen a gyermek közelében, valamint lehetőleg tartózkodjon folyamatosan klimatizált helyiségben, egyenletes hőmérsékleti viszonyok között. Az orvos egyébként 20 éve már találkozott hasonló esettel a kórházban, az akkor 23 éves fiatalemberről azonban részletes feljegyzés nem készült.