A haj számára legfontosabb élelmiszerek

töredezett, haj
Vágólapra másolva!
Tudatos táplálkozással, a szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításával magunk is sokat tehetünk azért, hogy hajunk csillogó, dús és selymes tapintású legyen. Összegyűjtöttük, hogy mely élelmiszerek tesznek csodát a hajjal.
Vágólapra másolva!

Hajunk állapotát - a szervezet többi részéhez hasonlóan - jelentős mértékben befolyásolják az elfogyasztott élelmiszerek: vannak a haj szempontjából kifejezetten ártalmas ételek, de szerencsére léteznek olyanok is, amelyek fogyasztása révén hajunk hetek alatt újult erőre kaphat.

Gyümölcsök a selymes hajért

Aki szeretné hajkoronáját selymesebbé tenni, egyen rendszeresen cseresznyét, áfonyát, szedret vagy gránátalmát. Ezek a gyümölcsök jótékony hatású antioxidánsokban (különösen polifenolokban) rendkívül gazdagok, így segítenek ellensúlyozni a hajszárazságot okozó káros környezeti hatásokat (például az UV-sugárzást vagy a légszennyezést).

Az A-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, mint a sárgarépa vagy az édesburgonya szintén lágyítják és selymessé varázsolják a hajat.

B7-vitaminnal megelőzhető a haj töredezettsége. Forrás: AFP/PhotoNonStop

Töredezés ellen tojást

A töredezett hajvégek megelőzésére vagy megszüntetésére célszerű rendszeresen tojást, avokádót, vagy lazacot enni, mert ezek B7-vitamin (biotin) tartalmuk révén erősítik a törékeny hajat. Korábbi vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a szervezet B7-vitamin-hiánya összefüggésbe hozható a haj töredezésével, ezért ennek megelőzésére a szakemberek napi 30 mikrogramm biotin elfogyasztását javasolják. (Egy tojás biotin-tartalma 13-25 µg, egy avokádóé 2-6 µg, közel húsz dekagramm lazacban pedig nagyjából 10 µg B7-vitamin található). A töredezés elleni harcban az ételek mellett kiváló segítőtárs lehet egy szója- vagy búzaproteint tartalmazó kondicionáló is.

A hajnövekedést C-vitaminnal lehet serkenteni

A helyes táplálkozásnak a megfelelő hajnövekedésben is kiemelt szerepe van. A haj igen lassan nő, havonta nagyjából egy centimétert, ráadásul ha a szervezet nem jut elegendő C-vitaminhoz, nem tudja előállítani a hajszálak termelődéhez nélkülözhetetlen kollagént, így lelassul a növekedés. Aki szeretné a hajnövekedést serkenteni, fogyasszon naponta legalább 75 milligramm C-vitamint. Ez nem túl nehéz feladat: egy közepes narancs 70 mg, egy grépfrút 80 mg C-vitamint tartalmaz, de fedezi a napi C-vitamin szükségletet 15 dkg eper, vagy 10 dekagramm paprika is.

Csillogó lesz a haj az omega-3 zsírsavaktól

A csillogó hajért iktassunk étrendünkbe omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszereket, amelyek amellett, hogy szívünket is védik, „bónuszként” a hajat is csillogóvá varázsolják. A tengeri halak, például a lazac vagy a szardínia, illetve az olajos magvak, (főként a dió vagy a lenmag) kiváló omega-3-források. Hetente kétszer tíz dekagramm omega-3 zsírsavban gazdag lazac vagy szardínia elfogyasztásával pár hónapon belül hajunk is csillogóbbá, egészségesebbé válik.

A fehérjében gazdag étrendtől erősek lesznek a hajszálak

A sovány vörös húsok, babfélék, osztriga vagy pulykahús fogyasztása hajszálainkat erősebbé teszi: a fehérjében gazdag étrend segíti a hajszálakat a növekedési fázisban, így azok erősebbek lesznek, és dúsabbnak hatnak. A fent említett élelmiszerek emellett magas cink- és vastartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek az étrendben: a vas a hajhagymák oxigénellátásához szükséges, a cink pedig az enzimek segítségére van a haj növekedésében, illetve regenerálásában.