Belénk verték, hogy a mitesszer undorító

miteszeres bőr, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kozmetikai ipar különösen rájátszik, hogy a mitesszeres bőr tisztátalan, és „intenzív tisztítóhatásra” van szükség a bőr pórusaiban természetesen felgyülemlő faggyú eltávolításához.
Vágólapra másolva!

A fekete mitesszer nem más, mint a bőr pórusaiban felgyülemlett faggyú, amelynek teteje a levegővel érintkezve oxidálódik, így fekete színű bevonat képződik rajta. A mitesszer tehát nem a piszok miatt fekete, mégis sokak számára olyan undorító, hogy előkelő helyre rangsorolják a gusztustalan dolgok képzeletbeli listáján.

Régóta undorodunk a mitesszertől

Az 1930-as években végeztek egy kutatást, amely az emberek viszolygásait térképezte fel, és a listán vezető helyen szerepelt mások mitesszeres, pattanásos bőrének látványa. A mitesszer etimológiailag is tükrözi a vele kapcsolatos negatív érzelmeket: latin neve (comedo) parazita féregre utal, amely valószínűleg a kinyomott faggyú féregszerű formájából ered. A mitesszertől tehát régóta undorodunk, de vajon mi állhat a jelenség hátterében? A Scientific American utánajárt.

Az ember mindig is sokat foglalkozott az arcbőrrel: a fertőzések és a járványok sok esetben bőrtünetekkel jártak, és az arcbőr volt a leginkább látható a közösség számára. Az arcon megjelenő elváltozások ezért sokszor váltak az elhatárolódás, kiközösítés okozójává, hiszen a beteg emberek elkülönítése fontos volt a túlélés érdekében is. Mélyen beégett az emberiség kollektív tudatába az arc deformációjának összekapcsolása a gonoszsággal: a filmipar ma is előszeretettel helyez elváltozásokat, hegeket és sebhelyeket a megátalkodott szereplők arcbőrére, és a boszorkányok orra is köztudottan bibircsókos.

Forrás: AFP

A kozmetikai ipar is besegít

A kozmetikai ipar is mindent megtesz azért, hogy fenntartsa a mitesszerekkel kapcsolatos viszolygást. Egy átlagos pattanás és mitesszer elleni készítmény csomagolása valóságos kampánybeszéd: a kosz eltávolítása, intenzív tisztítóhatás, a pórusok szennyeződéseinek kipucolása és hasonló szófordulatok mind azt sugallják a vásárló felé, hogy nem élhet tovább ilyen piszkos arcbőrrel.

Az arcbőr ápolására szolgáló készítmények érzelmileg is manipulálják a vásárlókat: olykor klinikailag nem bizonyítható (pl. „revitalizáló”) hatást ígérnek, máskor pedig lelki szükségleteket, ki nem elégített vágyakat helyeznek előtérbe, így lesz egy készítmény tápláló, megnyugtató, érzéki, selymes vagy simogató.

Tinédzserek a fő áldozatok

A mitesszerek napjainkban is gusztustalannak számítanak, ezért nem meglepő, hogy a felmérések szerint a fejlett országokban a tizenévesek zsebpénzük 20 százalékát fordítják szépségápolási cikkekre.

Minden ötödik tizenéves küzd közepesen vagy súlyosan aknés bőrrel, és kb. ugyanennyien szenvednek sebhelyektől. Az aknés, mitesszeres bőr sok fiatal számára igazi sorscsapás, amit nyomkodással, dörzsöléssel igyekeznek megszüntetni, de ezzel többnyire ellentétes hatást váltanak ki.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a csúnya arcbőr a fiatalok számára igen komoly stresszfaktor, amely miatt extrém esetben akár önmaguk ellen is fordulnak.