Hová érdemes tüsszenteni?

nátha, megfázás elkerülés, tippek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy felnőtt évente átlagosan 2-5 alkalommal fázik meg és lesz náthás. Ezek egy része elkerülhető lenne rendszeres kézmosással, ha pedig mégis megfáztunk, a legolcsóbb enyhe sós oldattal felvenni a harcot a torokban, orrban élő kórokozók ellen.
Vágólapra másolva!

Egy felnőtt évente átlagosan 2-5 alkalommal, egy óvodás vagy egy kisiskolás pedig 7-10 alkalommal fázik meg, és lesz náthás. További tünetek lehetnek az enyhe fejfájás, a torokfájás, a köhögés, a tüsszögés, az orrdugulás és a levertség. A statisztikák szerint a nagyvárosban élők többet betegek, mint a vidékiek, valamint gyakrabban lesznek megfázási tüneteket okozó vírusok áldozatai a sokat tömegközlekedők.

A legolcsóbb megelőzés a kézmosás

Az, hogy egy évben ki hányszor fertőzödik meg, természetesen nagyban függ az immunrendszere általános állapotától, azt pedig befolyásolja, hogy mennyit mozog, fogyaszt-e tápanyagokban gazdag élelmiszereket (külünösen zöldséget-gyümölcsöt), és hogy szán-e elegendő időt a pihenésre.

Igazolt továbbá, hogy a téli vírusfertőzések nagy része megelőzhető lenne rendszeres kézmosással: a fertőző betegségeknek mintegy 80 százaléka terjed érintés útján. Különösen a telefonok, számítógépek, kilincsek, csapok, tömegközlekedési eszközök fogantyúi, áruházak bevásárlókocsii remek átszállóhelyei a vírusoknak, bektériumoknak.

Ráadásul egy friss felmérés szerint csupán az emberek 5 százaléka mossa meg wc-használat után helyesen (szapannal, legalább 20 másodpercig a kéz minden felületét átdörzsölve) a kezét, és a többség nem mos kezet hazaérkezést követően, illetve főzés előtt sem, így nem nehéz a család minden tagját megfertőzni. Különösen fontos lenne az alapos kézmosás, ha a család valamely tagja már megfázásban vagy influenzában szenved.

Ne a tenyerünkbe tüsszögjünk!

Ugyancsak a cseppfertőzéssel járó betegségek megelőzésének módja, ha tüsszentéskor és köhögéskor nem a kezünket tesszük az orrunk, illetve szánk elé, hanem zsebkendőt használunk, amit használat után eldobunk. A szakemberek szerint zsebkendő hiányában szerencsésebb inkább a könyökhajlatba köhögni, tüsszenteni, mint a tenyerünkbe.

Ám ha mégis kezünkbe tüszentettünk, köhögtünk, próbáljuk legalább kerülni mások, illetve saját arcunk érintését, mivel a vírusok sokszor a szembe, orrba vagy szájba jutva férkőznek át az immunrendszer védőpajzsán. Különösen gyerekek megfertőződésében játszik fontos szerepet az arc megérintése.

Végül az igazoltan hatásos szerek a megfázás megelőzésében: a rendszeres C- és D-vitamin-bevitel, a bíbor kasvirág kivonat és a ginzeng.

A fájó torkot a legolcsóbb sós vízzel öblögetni

Ha mégis megfáztunk, a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel, különösen a meleg italok (tea, nem túl sűrű leves, meleg mézes-citromos víz). A forró italok ugyanis a folyadékpótlás mellett az orrdugulás elhárításában is segítenek.

A népi gyógymódok közül a forró csirkehúsleves használ leginkább: nemcsak gyulladáscsökkentő hatással bír, a melegsége miatt a nyálka mozgásának átmeneti gyorsításával enyhíti az orrdugulást is.

A recept nélkül kapható sós orrcseppek és orrspray-k, valamint az enyhe (1 százalékos) sóoldattal történő toroköblögetés szintén a hatékony tünetenyhítő módszerek közé tartoznak. Kisgyermek esetében cseppentsünk az egyik orrlyukba pár cseppnyi sós orrcseppet, majd szívjuk ki az orrlyukat gumiballonos pipettával: ehhez össze kell nyomni a gumiballont, és fél-egy centiméternyire bedugni a pipettát az orrlyukba, majd lassan felengedni a gumiballont. Nagyobb gyermekeknél a sós orrspray is jó szolgálatot tesz.

A megfázás kezelésében igazoltan segítenek továbbá a cink tartalmú készítmények, valamint a már említett ginszeng, bíbor kasvirág, és a nagy dózisú C-vitamin is lerövidítheti a gyógyulást.