Visszabarnult egy 91 éves ősz osztrák nő

visszabarnuló haj, pigment, őszülés
Vágólapra másolva!
Először csak pár vöröses tincs jelent meg az ősz hajú asszony hajában, idővel azonban hajszíne hófehérből fokozatosan világosbarnává változott. A rejtélyes átváltozás alapos kivizsgálása során a szakemberek olyan felfedezést tettek, amely sajnos nem adott örömre okot.
Vágólapra másolva!

A 91 éves asszony azért fordult a Grazi Egyetem szakembereihez, mert sötét színű csomó jelent meg a fejbőrén. Az orvosokkal folytatott beszélgetés során azt is megemlítette, hogy galambősz hajában tíz évvel korábban vöröses árnyalatú elszíneződés jelentkezett: ezt követően hol vörös, hol pedig fekete hajszálak mutatkoztak a feje hátsó részén, majd hajszíne évek alatt világosbarna színnél állapodott meg. Különösen érdekesnek tekinthető a változás színskálája annak tükrében, hogy a páciensnek fiatal felnőttként, azaz az őszülés megkezdődése előtt természetes szőke színű fürtjei voltak.

Fekete csomó

A páciens dermatológiai vizsgálata során először a sötét színű duzzanatot vizsgálták az orvosok, amelyről kiderült: egy szabálytalan alakú, 8 milliméter átmérőjű fekete csomóból, valamint az azt körülvevő több kisebb csomóból áll. A duzzanat környezetében világosbarna, attól távolabb ősz haj volt a jellemző.

A csomók vizsgálatának eredményeként rosszindulatú bőrdaganatot (melanómát) diagnosztizáltak a szakemberek, amelyet sürgősen el kellett távolítani a fejbőrből. A daganat 3,5 milliméter mélyen nőtt a fejbőrbe, ez pedig kedvezőtlen kilátásokat jelentett. A tumor és az azt körülvevő szövetek hisztológiai elemzése során további érdekességre bukkantak az orvosok: a páciens hajának tüszőiben és hajgyökerében kórosan elváltozott pigmentsejteket (melanociták) találtak, a tumor környezetében lévő egészséges bőr tüszőiben pedig lerakódott melanin is megjelent, ami magyarázatot ad a hajszín változására a daganat körül - olvasható a The Lancet szakfolyóiratban megjelent esettanulmányban.

A 91 éves nő fiatalkorában szőke volt, most viszont vöröses barna tincsek jelentek meg ősz hajában. Forrás: Elsevier

A sejtek közvetítő anyagaira terelődött a gyanú

Az orvosok jelentéséből kiderült, hogy a melanóma a sejtek kommunikációja során kibocsátott közvetítő anyagok segítségével aktiválhatta a tumor körüli egészséges bőrben elhelyezkedő hajtüszők pigmenttermelő melanocitáit. A dermatológusok azért is valószínűsítik ezt a magyarázatot, mert a különféle közvetítő anyagok képesek a jelenségért felelős receptorok aktiválására.

A haj elszíneződése ritka jelenség, a melanóma viszont nagyon gyakori

A haj furcsa elszíneződése ritka jelenség; az eset kivizsgálásában résztvevő orvosok is csak egy hasonló dokumentált diagnózist találtak. A melanóma viszont igen gyakori betegség, amelynek előfordulása emelkedő tendenciát mutat, ráadásul különösen alattomos, és lefolyása igen súlyos. A bőrrákos esetek 10 százalékában melanómát diagnosztizálnak az orvosok, a bőrrákban elhalálozott páciensek esetében viszont már 90 százalékban tehető felelőssé a melanóma.

A rizikófaktorok kerülése mellett a melanóma ellen szinte kizárólag a korai felismeréssel és mielőbbi eltávolítással lehet felvenni a küzdelmet. A fenti eset rámutat arra, hogy még az olyan nehezen vizsgálható bőrfelületekre is oda kell figyelni, mint a hajas fejbőr, hiszen nem mindig ad a haj olyan egyértelmű jelzést, mint azt az osztrák páciens esetében tapasztalták.