Teniszlabdányi gombatelep nőtt egy olasz férfi tüdejében

tüdő, gomba, röntgen
Vágólapra másolva!
Több mint egy éven át szenvedett sokszor vérzéssel járó köhögéstől egy olasz férfi, míg végül kiderült, hogy egy teniszlabdánál kicsit nagyobb méretű gombás „gomolyag” okozza a panaszait.
Vágólapra másolva!

A BMJ Case Reports orvosi szakfolyóiratban közzétett esettanulmány számolt be annak az olasz mezőgazdasági munkásnak a különös történetéről, aki közel egy évig tartó, folyamatos köhögéssel, lázzal és fogyással járó tünetekkel került orvoshoz. A 42 éves, mezőgazdasági munkát végző férfi panaszai a különféle antibiotikumos kezelések ellenére sem szűntek, és egy év alatt közel 35 kilót fogyott. A CT (komputertomográf) vizsgálat végül kiderítette, hogy a férfi tüdejének bal felső lebenyében egy közel 7-szer 7 centiméteres furcsa „gomolyag” található, amely a panaszokat okozza.

A tüdő egészséges (A) és a fertőzött lebenye (B). Forrás: livescience.com/BMJ Case Reports

A rendellenes objektum helyzete attól függően változott, hogy a férfi éppen fekvő vagy ülő helyzetben volt. Az orvosok azonban még ekkor sem tudták pontosan, hogy mi lehet ez a hatalmas, csomó-szerű képződmény a férfi tüdejében, bár a felvételeken egyértelműen kirajzolódott a gombás fertőzésekre jellemző, seb körüli „holdudvar”. Ilyen esetben, amikor a beteg szervezete semmilyen antibiotikumra nem reagál, mindenképpen el kell távolítani az oda nem illő részeket – mondta el a férfi kezelőorvosa.

Amikor a műtétre került a sor, akkor derült ki, hogy a képződmény tulajdonképpen egy hatalmas, közel 8 centiméter széles gombás gomolyag, amelyet aspergillómának neveznek.

Az aspergillózis olyan ritka betegség, amelynek során az Aspergillus gomba fonalai a tüdőben megtelepedve üregeket képeznek, és ezekben az üregekben a gombafonalakból, véralvadék-rostokból és fehérvérsejtekből álló gomolyagok keletkeznek. A betegség elsősorban a legyengült immunrendszerű, például tuberkulózisban vagy hörghurutban szenvedő betegeket érinti, és kezelés nélkül légzési elégtelenséghez, súlyos tüdőgyulladáshoz és akár halálhoz is vezethet.

Az olasz férfi a meglehetősen ritka gombás fertőzést nagy valószínűséggel mezőgazdasági munka közben szerezhette, ráadásul a sikertelen kezelés miatt a gomolyag az eddig ismerteknél sokkal nagyobb méretűre nőtt. A műtét után szerencsére a férfi állapota pozitívan változott, panaszai megszűntek, és bár tüdejének közel felét el kellett távolítani, életminősége sokat javult, és teljes életet él – olvasható a tanulmányban.