Védi a májat a népszerű indiai fűszer

kurkuma gyökerek
Vágólapra másolva!
A kurkumára elsősorban az indiai konyha jellegzetes fűszereként tekintünk, pedig a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény jóval több, mint fűszer: fő hatóanyagának köszönhetően kiválóan alkalmas májbetegségek, emésztési problémák, ízületi panaszok és fertőzések kezelésére.
Vágólapra másolva!

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely Dél-Ázsia vidékein őshonos. A trópusi klímát kedvelő évelő növényt a gyöktörzséért (más néven rizómájáért) termesztik, amelyet szárítva és őrölve készül a telt sötétsárga színű, jellegzetes aromájú fűszer. A gyógynövényt a hagyományos indiai és kínai gyógyászat évezredek óta használja különféle emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorfekély, epeproblémák, gyomorégés), májbetegségek, gyulladások és ízületi betegségek kezelésére, de a legújabb kutatások szerint a kurkumának rákellenes hatása is van, mivel gátolja a rákos sejtek burjánzását és szóródását.

Fő hatóanyaga a kurkumin

A kurkuma hatóanyagokban rendkívül gazdag: tartalmaz béta-karotint, aszkorbinsavat (C-vitamint), kalciumot, vasat, niacint, cinket, káliumot, rostokat és flavonoidokat, de az egészségre gyakorolt kiemelkedő hatása fő hatóanyagának, a kurkumin nevű polifenol vegyületnek tulajdonítható.

Kutatási eredmények igazolják, hogy a kurkuma enyhíti a gyomorégést, csökkenti a gyomorfájdalmakat, regenerálja a májat, továbbá pozitívan hat a magas koleszterin- és vércukorszintre is. Emellett a benne lévő kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ezért a növény egy sor más betegségre is gyógyírt nyújthat. Egy 2010-ben közzétett tanulmány például arra a megállapításra jutott, hogy rágcsálóknál a csontritkulás folyamatát nagyobb dózisú kurkuma-kivonattal jelentősen lassítani lehet, míg egy másik kutatás a kurkumint az Alzheimer-kór megelőzésében találta hatékonynak.

Kurkuma gyökerek Forrás: Flickr/Joachim Schlosser

Milyen formában kapható?

A kurkumát őrölt fűszerként bármelyik nagyáruház polcain megtaláljuk, de nagyobb dózisú kurkumint a kapszula (360 mg, 500 mg), tabletta vagy kivonat formájában megvásárolható étrendkiegészítők tartalmaznak. Míg azonban fűszerként, az ételek ízesítésére alkalmazva szinte mindenki biztonsággal fogyaszthatja a kurkumát, addig a nagy dózisú kapszulák szedésekor néhány dologra mindenképpen oda kell figyelni.

A nagy dózisú kurkuma-kivonat csökkenti a vércukorszintet, ezért diabétesz-gyógyszerekkel együttesen alkalmazva a készítmény nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet. A kurkuma a máj gyógyszerlebontási folyamatait is megzavarhatja, így aki rendszeresen gyógyszert szed, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét egy kurkumin-kúra megkezdése előtt.

Terhes nőknek tilos szedni

Nagy dózisban szedve a kurkuma rendszertelen szívverést, bőrkiütéseket, szédülést okozhat, hosszú távon pedig elősegítheti a vesekő-képződést is. Szintén nagy dózisban növelheti a vérzékenység kockázatát, így vérhígító hatású gyógyszereket (warfarin, aszpirin, stb.) szedő vagy műtétre készülő páciensek ne fogyasszanak ilyen készítményeket. Vérhígító hatású gyógynövényekkel sem javasolt együtt szedni kurkuma-készítményeket: ide tartozik például a fokhagyma, a gyömbér, a szegfűszeg, az orvosi angyalgyökér (angelikafű) vagy a ginkgo biloba.

Terhes nőknek pedig szigorúan tilos nagy dózisban kurkumát fogyasztani, mert a gyógynövény hatóanyagai vetélést okozhatnak.