Egészségtelen a levegő Miskolcon és Sajószentpéteren

Vágólapra másolva!
Romlott a levegő minősége szombatra az ország északkeleti vidékén, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet a szálló por magas koncentrációja miatt.
Vágólapra másolva!

Az OKI honlapján található térkép szerint továbbra is az ország északkeleti területén a legrosszabb a levegő minősége. A szálló por miatt négy település, Putnok, Kazincbarcika, Eger, valamint Salgótarján levegőjét minősítette "kifogásoltnak" az OKI. Az ország összes többi településen elfogadható a levegő minősége.

Előző nap valamivel jobb volt a helyzet, pénteken mindössze három település, Putnok, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője volt "kifogásolt", a többi településen még elfogadható volt a légszennyező anyagok koncentrációja.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.