Vágólapra másolva!
A sok kávétól, teától, szénsavas üdítőtől, alkoholtól a fogaink érzékennyé válhatnak. Mit tehetünk ellene?
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint minden nyolcadik embernek érzékenyek a fogai: azaz fogmosás, illetve hideg, meleg, édes és savanyú étel-ital, vagy akár hideg levegő hatására, hirtelen éles fájdalom hasít a fogaikba. A háttérben jellemzően a fogzománc elvékonyodása áll.

Miért vékonyodik el a fogzománc?

A fog íny feletti részét kemény fogzománc védi. A fogzománc alatt egy lágyabb szövet, a dentin húzódik, amelyet apró csatornák, úgynevezett tubulusok szőnek át. Ezek a tubulusok közvetítik a külső ingereket a fog belsejében található idegek felé. Ha a fogzománc gyengesége, töredezettsége, illetve az íny visszahúzódása miatt a tubulusok a felszínre kerülnek, a külső ingerek közvetlenül jutnak el a fog belsejében található idegekhez, és hirtelen fájdalomérzetet váltanak ki.

A fogaink néhány hétig érzékenyebbek egyes fogászati beavatkozások után: ilyen lehet a fogfehérítés, a fogkő-eltávolítás, a gyökérkezelés vagy a korona-felhelyezés.

Segíti a fogzománc elvékonyodását a túl gyakori és a túl kemény sörtéjű fogkefével való fogmosás is. Gond lehet a rossz technika is: árt a fogzománcnak például a vízszintesen tartott fogkefével való erőteljes súrolás.

Roncsolják a fogzománcot a túl nagy mennyiségben fogyasztott savas ételek-italok is: ilyenek lehetnek a szénsavas üdítők, általában a gyümölcslevek, de különösen a citrusok önmagukban és ital formában is (citromos víz, narancslé, grapefruitlé), valamint a tea, a kávé, az energiaitalok, az alkohol, de még a joghurtok is.

Ugyancsak növeli a fog érzékenységét az íny közelében lévő szuvasodás, az ínygyulladás, vagy a törött fog. Egy jégkocka szétharapása, a kemény cukorkák rágcsálása, vagy egy nagyobb kiterjedésű tömés a fogban, mind eredményezhet letört, megrepedt, törött fogat.

Könnyen a fogzománc elvékonyodásához, vagy a fog letöréséhez vezet az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás is.

Mi segít az érzékeny fogak ellen?

Hatékonyan segítenek a fogérzékenységet csökkentő fogkrémek, valamint a legérzékenyebb területek fluoriddal való kezelése.

Segít továbbá a savas ételek-italok fogyasztásának korlátozása. Citromos vizet, narancslét szerencsés szívószállal fogyasztani, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, akkor savas étel-ital fogyasztása után közvetlenül öblítsük át szánkat, fogainkat vízzel vagy tejjel.

Savas étel-ital fogyasztása után a fogmosással várjunk körülbelül negyedórát, mivel a sav felpuhítja a fogzománcot, a fogmosással pedig tovább roncsolhatjuk a szöveteket.

Fogmosáshoz használjunk lágy sörtéjű fogkefét, az íny körül különösen finoman és óvatosan mossuk a fogainkat.

A fogak egészsége szempontjából két anyag kiemelkedően fontos: a kalcium és a D-vitamin. Az előbbi elsősorban a tejben, tejtermékekben található, az utóbbit télen, a nap hiányában, táplálék-kiegészítő formájában pótolhatjuk.

Aki rendszeresen csikorgatja fogait, annak érdemes éjszakára fogvédőt alkalmazni, amíg egyéb relaxációs technikákkal nem hagy fel a rossz szokással.

Ha a fogérzékenység hátterében ínybetegség, vagy kezdődő fogszuvasodás áll, keressük fel minél előbb a fogorvosunkat.