Egyre több európai országban van influenzajárvány

Vágólapra másolva!
Terjed az influenza Európában, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint egyre több országban van kiterjedt járvány – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a megelőző hetihez képest Portugálián túl már Spanyolország és Anglia is kiterjedt influenzajárványról számolt be. Eközben Görögországban, Hollandiában, Olaszországban, Skóciában, a szomszédos Szlovéniában és Magyarországon is növekedett az influenzaszerű megbetegedések száma.

Bulgáriában, Görögországban, Spanyolországban és Skóciában elsősorban az influenza A(H1)pdm09 vírus fertőz. Kiemelték: Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában is ezt a vírustörzset mutatták ki a múlt héten légúti mintákból.

Megjegyezték továbbá, hogy az influenza A(H1)pdm09 vírus megtalálható az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, csakúgy mint az Európában szintén sok megbetegedést okozó influenza A(H3) vírustörzs. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

A védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen – írta az ÁNTSZ, hangsúlyozva: még mindig nem késett el az, aki úgy dönt, hogy oltás beadatásával csökkenti egy lehetséges megbetegedés kockázatát.