Vigyázniuk kell a dohányosoknak a vitaminokkal

Vágólapra másolva!
Az antioxidánsokat eddig a rák megelőzésének egyik legígéretesebb eszközeként tartották számon, új kutatási eredmények szerint azonban a túl sok antioxidáns bizonyos veszélyeztetett csoportoknál - például a dohányosoknál - növeli a betegség kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az antioxidánsok élettani előnye, hogy megkötik a sejteket károsító szabadgyököket. A legismertebb antioxidánsok az A, C és E vitaminok, illetve léteznek már antioxidáns hatású gyógyszerek is. Eddig ezekre a sejtvédő vitaminokra úgy tekintettek, mint a rákmegelőzés egyik eszköze, egy friss kutatásból azonban kiderült, hogy a tüdődaganatok szempontjából magas rizikójú csoportnak számító dohányosokat az antioxidánsok nem hogy nem védik a betegségtől, még növelik is a kockázatukat.

A kutatásban két antioxidáns hatását vizsgálták: az E-vitaminét és az acetilcisztein nevű hatóanyagét. Mindkét antioxidáns felgyorsított a tüdőrák terjedését egereknél és emberi sejttenyészetben is. Amikor a tüdőrák korai szakaszában lévő egereknek normál napi adagú E-vitamint, vagy kis mennyiségű acetilciszteint adtak, a daganat sokkal gyorsabban kezdett terjedni. Az antioxidánst kapott tüdőrákos egerek túlélési ideje csupán fele volt az antioxidánst nem kapott daganatos egerekének.

A kutatók úgy vélik, hogy az antioxidánsok csökkentették egy, a daganatok terjedését visszaszorító fehérje, a p53 mennyiségét. „Az antioxidánsok csökkentik a szabadgyökök mennyiségét a daganatokban, ezzel a DNS károsodása is csökken. Minél kevesebb károsodás van a DNS-ben, annál kevesebb p53 termelődik” – áll a tanulmányban. Ezért a kutatók szerint, ha valakinek nem diagnosztizált, kezdeti fázisban lévő tüdőrákja van – sok dohányos van ebben a stádiumban -, akkor antioxidánsok bevitelével a daganat terjedése felgyorsulhat.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy más daganatok esetében is veszélyt jelenthetnek-e az antioxidánsok. Ugyancsak vizsgálják, hogy egészséges embernél megelőzhető-e a tüdődaganat antioxidánsok segítségével.