Vágólapra másolva!
A Nottinghami Egyetem kutatói olyan klinikai tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével javulhat a mellrákban szenvedő betegek kezelésének hatékonysága. 
Vágólapra másolva!

A British Journal of Cancer című szaklapban publikált eredmények lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb információ álljon rendelkezésre egy beteg mellrákjának típusáról és annak viselkedéséről. A kutatást vezető Ian Ellis szerint ez jelentős segítséget jelenthet abban, hogy személyre szabottabb kezelésekkel növelhessék a páciensek gyógyulásának esélyeit.

A jelenleg használt Nottingham Prognosztikai Indexet (NPI) 30 éve dolgozták ki. Ez egy olyan világszerte használt mérőszám, ami figyelembe veszi a szövettani lelet bizonyos sajátságait, és ennek segítségével prognosztizálja a betegség kiújulásának kockázatát. A mellrák azonban biológiailag sokkal komplexebb kór, mint eddig gondolták, különböző típusainál eltérő végkimenetelre lehet számítani. A bővebb információk iránti igény hívta életre a Nottingham Prognosztikai Index Plus (NPI+) nevű tesztet.

Ez tulajdonképpen az eredeti NPI bővített változata, amelybe tíz, újonnan felfedezett, rákos sejtekben megtalálható fehérjét foglaltak bele. Ezek biológiai jelzőanyagokként, úgynevezett biomarkerekként funkcionálnak. Segítségükkel egy év alatt hét, különböző osztályba tartozó mellrákot sikerült diagnosztizálni. Az új ismeretek egyéb tényezőkkel kiegészítve nem csupán célzott kezeléseket tesznek lehetővé, de egyúttal drasztikusan csökkentik majd a várakozási időt és a költségeket is.

Az engedélyezési eljárásokat figyelembe véve az új NPI+ teszt előreláthatólag két év múlva lesz bevezethető.