Vágólapra másolva!
Egy reprezentatív mintán végzett amerikai felmérés nemrég megállapította, hogy a koleszterinszint az évszaktól függően is változik: a téli hónapokban kissé emelkedik, melegben pedig inkább csökken.
Vágólapra másolva!

A téli hónapokban a nyárhoz viszonyítva a koleszterinszint kissé emelkedik, a jelenségért pedig nagy valószínűséggel a télen jellemző mozgásszegényebb életmód és a zsíros ételek gyakoribb fogyasztása tehető felelőssé - ismertették legújabb kutatásuk eredményeit a Johns Hopkins Intézet szakemberei az Amerikai Kardiológiai Társaság éves ülésén.

Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a szívinfarktusok és a szívbetegségre visszavezethető halálesetek száma a téli hónapokban megemelkedik, ezért a szakemberek ezúttal azt vizsgálták, hogy vajon a koleszterinszint is mutat-e hasonló ciklikus ingadozást – olvasható a MedicalXpress.com portál cikkében. (A magas koleszterinszint közismerten növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.)

A több mint 2,8 millió amerikai felnőtt bevonásával végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a hidegebb hónapokban jellemzően magasabbak a „rossz” koleszterin értékek, mint nyáron. Az eltérés ugyan nem túl nagy, de statisztikailag szignifikáns ingadozásról van szó. A mostani eredmény ráadásul egybevág több korábbi, kisebb mintaszámon végzett kutatás megállapításaival, és felveti annak kérdését, hogy mi állhat a jelenség hátterében – mondta el a kutatás vezetője.

A tespedés és a zsíros ételek okozhatják

A télen megfigyelt rosszabb koleszterinértékek hátterében valószínűleg az állhat, hogy ilyenkor kevesebbet mozgunk, szeretünk több időt a meleg szobában tölteni, ráadásul gyakrabban kívánjuk a zsírosabb, tartalmasabb ételeket is, mint a 30 fokos melegben. A hideg hónapokban ráadásul kevesebb napfény éri a bőrünket, és a szervezet D-vitamin-szintje is alacsonyabb: utóbbit korábban összefüggésbe hozták a „jó” és a „rossz” koleszterin arányával – hangzott el az ülésen.

A szakemberek ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a most megfigyelt évszakfüggő ingadozás nem jelenti azt, hogy télen gyakrabban kellene ellenőrizni a koleszterinszintet, pusztán arra világít rá, hogy bizonyos időszakokban még jobban oda kell figyelni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Ez az eddigi legátfogóbb vizsgálat a témában

A mostani kutatásban több mint 2,8 millió amerikai felnőtt koleszterinértékeit (lipidprofilját) vizsgálták, az értékeket a vérvétel időpontja szerint csoportosították, majd az eredményeket évszakonként összehasonlították. Az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin valamint a nem-HDL koleszterin (ezt az összkoleszterin mínusz a „jó” HDL-koleszterin értékeként határozzák meg) szintje egyaránt kicsit magasabbnak bizonyult télen, mint nyáron. Az eltérés igaz nem volt hatalmas : férfiaknál 3,5 míg nőknél 1,7 százalékkal voltak magasabbak ezek az értékek télen a nyári hónapokhoz képest, a trigliceridek téli szintje pedig 2,5 százalékkal haladta meg a nyárit. A „jó” HDL-koleszterin szintje viszont évközben nem mutatott különösebb ingadozást.

Az érelmeszesedés kockázata tavasszal és nyáron volt a legalacsonyabb, míg az átlagos koleszterinszintek őszi és téli értékei között nem volt statisztikailag jelentős eltérés.

A kutatók végül elmondták, hogy a kutatási minta reprezentatívnak tekinthető, és a vizsgálatot a kutatástól független laboratóriumban végezték. Bár az eredmények mindenképpen megerősítik, hogy a koleszterinszint évszaktól függően némiképp változik, további kutatásra van szükség annak érdekében, hogy a szezonális ingadozás mögött húzódó mechanizmusokról pontos képet kapjunk.