Miért nézünk ki rosszul egy álmatlan éjszaka után?

Vágólapra másolva!
Nem nagy öröm reggel a tükörbe nézni egy álmatlanul töltött éjszaka után: a mély karikák, véreres szemek és duzzadt szemhéjak a környezetünk számára is egyértelművé teszik, hogy nem sokat aludtunk az éjjel. Az álmatlanság nyomai azért olyan látványosak az arcon, mert kevés alvás esetén a szervezet jobban visszatartja a vizet.
Vágólapra másolva!

Az elegendő mennyiségű pihentető alvás nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kutatások igazolták, hogy a rendszeres kialvatlanság (felnőtteknél ez napi hat óránál kevesebb alvást jelent) olyan hormonális változásokat indíthat el, amelyek elhízáshoz, stroke-hoz, cukorbetegség vagy csontritkulás kialakulásához vezethetnek, sőt az alváshiány akár a daganatok kockázatát is növelheti. Mindezekhez képest pusztán esztétikai apróság, hogy a kialvatlanság látványos nyomokat hagy az arcon, de hogy ez miért van így, azt teljes egészében még a tudomány sem érti.

A személyes tapasztalatok mellett azonban kutatások is megerősítik, hogy ha nem alszunk eleget, szemünk másnap reggel duzzadtabb és vörösebb, bőrünk ráncosabb, szemhéjunk pedig petyhüdtebb, mint amikor kialusszuk magunkat.

A kialvatlanság látványos jeleit elsősorban a szervezet vízvisszatartása okozza, illetve az a tény, hogy a bőr az alsó és a felső szemhéj környékén a legvékonyabb. Ha tehát valaki a kevés alvás mellett sóban gazdag ételeket fogyaszt vacsorára, akkor a következő reggelen a vízvisszatartás a szemkörnyék bőrfelületén sokkal jobban meglátszódik, mint máshol. Ugyanez a helyzet dehidráció esetén, amikor valaki este alig iszik vizet, alkoholt azonban annál többet – tette hozzá.

Ami a szem alatti sötét karikákat illeti, azokat több tényező is okozhatja. A sötét árnyalatért a bőr alatt futó erek tehetők felelőssé, amelyek dehidráció esetén a vékony bőrön jobban „átütnek”. Még látványosabbak a karikák idősebb korban, amikor a szemkörnyék bőre megereszkedik, és árnyékot vet a szem alatti területre, így az sötétebbnek tűnik.