Megvan, hogy milyen vírus fertőzött az úszóversenyen

Balaton úszás fertőzés hasmenés
A nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának résztvevői úsznak a Balatonban Balatonfürednél, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én.
Vágólapra másolva!
Nemcsak Balatonfüreden volt hasmenéses járvány a napokban, Fonyódligeten és Zánkán is jelentkeztek hasonló tünetek táborozó gyerekeknél, az esetek között azonban az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) szerint nincs összefüggés. A múlt hétvégi füredi úszóverseny három betegének székletében calicivírust mutattak ki.
Vágólapra másolva!

Itt a nyár, a gyerekek új közösségekbe mennek, ami új megbetegedéseket hoz magával –figyelmeztetett dr. Paller Judit, megbízott országos tisztifőorvos az OTH szerdai sajtótájékoztatóján. Alig tíz napja kezdődött a szünidő, de a szombati úszóversenyen kívül hasmenéses járvány volt már Fonyódligeten és Zánkán is. Fonyódligeten június 17-én 1119 gyerekből 151-nél jelentkeztek enyhe hasmenéses panaszok, az okokat vizsgálják. Zánkán ma 8 hasmenéses esetről számoltak be, itt kizárt, hogy a Balaton okozta a fertőzést.

A múlt szombati balatonfüredi úszóversenyen 656-an vettek részt, közülük 46-an betegedtek meg. Három beteg székletéből kimutatták a calicivírust, amely Paller Judit tájékoztatása szerint ételből, az elfogyasztott vízből és a Balatonba került szennyvízből is a szervezetükbe juthatott, utólag meglehetősen nehéz beazonosítani a fertőzés forrását.

Nagyon nagy fertőzőképességű vírus

A calicivírus-járványok tipikus nyári fertőzések, a gyomor-bélrendszert érintő járványok közel 40 százalékát ez a vírus váltja ki nyáron. Nagyon nagy fertőzőképességű vírus: elég tíz darab vírusnak bejutnia a szervezetbe, és kialakulhatnak a hasmenéses-hányásos tünetek. A vírus csak emberről emberre terjed, valamilyen tárgy közvetítésével. Azaz, ha valaki megfog például egy szennyezett wc-kilincset, nem most kezet, majd elkezdi a körmeit rágni, vagy elkezd egy almát enni, már meg is fertőződött. Az úszóverseny esetében előfordulhatott például, hogy a zacskós vizet osztogatók közül valaki fertőző volt, és a zacskókat érintve adta át a kórokozót a versenyzőknek. A zacskós vizeket egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálja.

Az országos tisztifőorvos szerint a széklettel terjedő vírus forrása lehetett a Balaton is. A Magyar Nemzet Online mai cikke szerint elképzelhető, hogy a vírus hajók vízbe engedett szennyvízéből származhat. A Veszprémi Napló szintén arra mutat rá, hogy mivel a verseny helyszíne nem egy zárt terület volt, „felelőtlen emberek belerondíthattak”. Ami biztos, hogy a vírus nem az elpusztult halaktól származik, ez a vírus ugyanis tipikusan humán megbetegedéseket okoz.

Nehéz utólag meghatározni a forrást

Tömeges calicivírus fertőzés egyébként a füredi Kisfaludy-strandon tavaly is történt, de hogy mi volt a járvány akkori forrása, pontosan nem tudták meghatározni. Az illetékes hivatal vett vízmintákat, illetve vizsgálta a strand területén lévő tusolókat, vizes blokkokat, kézmosási lehetőséget, de mindent rendben talált. Csak annyit tudtak megállapítani, hogy nem zárható ki, de nem is igazolható, hogy az akkor megfertőződöttek, főleg gyerekek, a strandon kapták el a vírust.

Egyébként tipikus az is, hogy a vírussal egy tömegnek csak a töredéke fertőződik meg, a calicivírus terjedése ugyanis leginkább egy csillagszóró szikráihoz hasonlítható: ahol leesik egy kis szikra, ott kis közösségben járványszerű fertőzést okoz. Mivel levegőben, köhögéssel, tüsszentéssel nem terjed, nagy közösségekben nem tud elterjedni. Ahhoz, hogy valaki elkapja a calicivírust, kontaktusba kell kerülni a vírust hordozó tárggyal, felülettel.