Óriási ürülékszőnyeg lebegett a Balatonon

balaton, fertőzés,
Vágólapra másolva!
Olvasónk küldte azokat a képeket, amelyeken hatalmas szennysziget lebeg a Balaton közepén. Valószínűleg egy nagyobb hajó ürítette a vécétartályát a tóba, és bár a vízirendészet még nem találkozott hasonlóval, a hajósok szerint az utóbbi években megváltozott a vitrolásközösség, és sokan nem tisztelik a tavat.
Vágólapra másolva!

A Tihanyi Yacht Club és a szántódi rév között, bent a víz közepén száz négyzetméternél nagyobb szennyszőnyeg lebegett pünkösd hétfőjén – derül ki abból levélből, illetve azokból a felvételekből, amelyeket egy olvasónk küldött el az Origónak:

Forrás: Olvasónk

A kép készítője szerint a szennyeződést egy hajóból engedhették ki. „A hajók kémiai vécéinek vízbe ürített tartalmával máskor is találkoztunk már a Balatonon vitorlázva, ám ekkora felületen még sosem. Aznap szélcsendes idő volt, tehát nem valószínű, hogy több hajó szennyét összehordta volna a szél, ez valószínűleg egy darab nagy hajótól származhatott. Ráadásul ebben a vegyszeres szennyvízben rengeteg döglött hal is lebegett. Nagy volt a forgalom azon a hosszú hétvégén a Balatonon, rengeteg motorcsónak is közlekedett” – mesélte Kurucz Katalin az Origónak.

Mivel egy komp is áthaladt abban az időben a területen, felmerült bennük, hogy esetleg az ürítette a szennyvizét a Balatonba, ám egy mahartos ismerős megnyugtatta őket, hogy ez kizárt dolog, a Mahart már a szigorúbb törvényi szabályozás előtt is ügyelt erre.

Az új vitorlástulajdonosokból sokszor hiányzik a tó iránti tisztelet

Az Origónak név nélkül nyilatkozó más vitorlázók is megerősítették, hogy időnként látják a vízen annak a nyomait, amikor egy felelőtlen vitorlástársuk a szennyvizet a Balatonba üríti. Ez a jogszabály szerint természetesen tilos: rendelet írja elő, hogy a Balatonon csak olyan hajó közlekedhet, amelynek zárt szennyvízrendszere van. Ez az újabb hajókon beépített tárolótartállyal rendelkező vécét jelent, a régebbi, vécétartály nélkülieken pedig kötelező a fesztiválokról ismerős mobil kémiai WC.

A néhány évente esedékes műszaki vizsgán a zárt tartályok meglétét a vizsgabiztos ellenőrzi. A tartályok ürítésére, szivattyúzására a kikötőkben van lehetőség – a tapasztalatok szerint azonban időnként akad olyan hajós, aki inkább a Balatonban intézi el a dolgot.

„Az elmúlt években a kikötői díjak drasztikusan emelkedtek, ami magával hozta a vitorlásközösség megváltozását is, sajnos nem pozitív irányba. A régi balatoni kishajók kiszorultak a kikötőkből, helyettük akkora hajók jelentek meg, amelyek nem is a Balatonra valók. Alig használnak vitorlát, még szélben is motorral közlekednek. Volt olyan, hogy a kikötőben parkolt egy nagy hajó, ráadásul úgy, hogy mások kikötését akadályozta, és folyamatosan ment a motorja a légkondi miatt. Sajnos az új tulajdonosokban sokszor nincs meg a tó iránti tisztelet” – panaszkodott egy vitorlázó.

A vízi rendészet nem látott még szennyszigetet

Azt, hogy egy hajón rendben van-e a szennyvízkezelés, a balatoni vízi rendészet is ellenőrizheti. Arra a kérdésünkre azonban, hogy milyen gyakran találnak ilyen szabálytalanságot, a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitányság azt válaszolta, hogy az elmúlt években ilyesmit nem állapítottak meg. Sőt szolgálatuk ellátása során ők még „szennyvízszigettel” sem találkoztak soha, illetve ilyen jelenségről bejelentés sem érkezett egyetlen esetben sem a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitánysághoz.

„Esetenként előfordulnak elsősorban természetes anyagokból származó, sodródó, kisebb nádszigetek, vagy esetlegesen a felszínen lebegő kisebb tárgyak, például PET palackok, sörösdobozok, azonban emberi ürülékre utaló szennyeződés egyáltalán nem fordult elő” – közölte a vízi rendészet.

A vízbe jutó fekália fokozza az algásodást

„A vízbe jutó emberi ürülék plusz-tápanyagterhelést jelent a tó élővilágára, a foszfor pedig kedvez az algásodásnak, azaz közvetve befolyásolja a víz minőségét, élvezeti értékét, ugyanakkor néhány, vízbe ürített vécé tartalma nincs jelentős hatással a Balaton egészének élővilágára" – mondja dr. Présing Mátyás, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa. Külön probléma, ha a széklet fertőző kórokozókat is tartalmaz, például calici- vagy rotavírust, esetleg E. coli baktériumot, amelyek tipikusan széklettel terjedő, nagyon nagy fertőzőképességű kórokozók.

Mint azt szerdai cikkünkben olvashatták, a múlt hétvégi balatonfüredi úszóverseny után hasmenéses-hányásos tünetekkel orvoshoz fordultak közül három beteg székletében calicivírust mutattak ki. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a vírus forrása az elfogyasztott étel-ital mellett a Balaton is lehetett. A tömeges füredi megbetegedéseken kívül Fonyódligeten és Zánkán is jelentkeztek hasonló tünetek táborozó gyerekeknél, az esetek között azonban az Országos Tisztiorvosi Hivatal szerint nincs összefüggés.