Nyáron a legtöbb a szemevő amőba

kontaktlencse, szem, szem betegség, Acanthamoeba keratitis, amőba
Vágólapra másolva!
Súlyos árat fizetett felelőtlenségéért az a tajvani diák, aki hat hónapon keresztül viselte megszakítás nélkül a kontaktlencsét. A 23 éves lány szemét a tisztítatlan lencsék miatt egy egysejtű amőbafaj szinte felfalta.
Vágólapra másolva!

A kontaktlencsék használatának alapvető szabálya a lencsék rendszeres tisztítása. Ha pedig már elhasználódtak, szabaduljunk meg tőlük! Ha nem így teszünk, számíthatunk valamilyen fertőzés megjelenésére. A 23 éves tajvani diáklány, Lian Kao azonban még ennél is rosszabbul járt, miután hat hónapon keresztül viselte egyhuzamban a kontaktlencsét – alvás, sőt úszás közben sem vette ki őket. Emiatt szemét egy veszélyes egysejtű amőba támadta meg, amely elpusztította a szaruhártyáját.

Baktériumok és amőbák

A fertőzést az Acanthamoeba keratitis nevű egysejtű okozta, amely a szem és a kontaktlencse közötti térrészben telepedett meg. Az Acanthamoeba nem csupán emberi szövetekkel táplálkozik, étlapján a baktériumok is szerepelnek. A lencsék huzamosabb ideig tartó folyamatos használata oxigénhiányos környezetet teremt, ami károsítja a szaruhártya hámszövetét, és kedvez bizonyos baktériumok megtelepedésének.

A kép illusztráció Forrás: Flickr/Niek Beck

A baktériumok a hámszövet pusztulása miatt keletkező apró sebeken keresztül megfertőzhették a lány szemét, ideális tápanyaglelőhelyet biztosítva az Acanthamoeba számára. Az egysejtű amőba ez után a bakteriális táplálék után kutatva egyre mélyebbre jutott a szemben, miközben jelentősen roncsolta annak szöveteit. Az orvosok szerint a diáknak már egy hónapos használat után el kellett volna dobnia a kontaktlencséjét.

Mindenütt jelen van

A fertőzés leginkább a kontaktlencsét viselőket érinti, különösen azokat, akik napi szinten túlhordják a lencséket, vagy nem veszik figyelembe a lencsék szavatossági idejét – mondta az Origónak dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Az Acanthamoeba élőhelye a víz, ezért világszerte mindenütt megtalálható. Különösen kedveli a víztárolókat, ahonnan az egysejtű a fürdővizekbe és az ivóvizekbe kerülhet, így valamennyire gyakoribb az előfordulása az olyan országokban, ahol a víztárolók általában a házak tetején vannak (például Angliában).

A kórokozó Magyarországon is előfordul. Dr. Nagy Zoltán Zsolt tapasztalatai alapján a hazai esetek száma különösen a nyári időszakban ugrik meg (elsősorban a magas hőmérséklet, a természetes vizekben való fürdés és a nyaralások során hanyagolt higiénia miatt), ilyenkor akár heti több esettel is találkozik.

Nagyon könnyen vakságot okozhat

Az Acanthamoeba számára a szem igazi paradicsomi környezetet jelent, mivel a szaruhártya állománya és a könnyben található glükóz bőséges táplálékforrást kínál neki. Az amőba kártétele során egy igen komoly gyulladás keletkezik, ami megemészti a szaruhártya állományát. Ennek hatására teljes vastagságú heg alakul ki, ami akár pár hét elteltével igen nagyméretűre nőhet. Ha ez rossz helyen van (a szaruhártya centrumában), akkor a látást tartósan tudja korlátozni.

Így néz ki az Acanthamoeba-infekció legsúlyosabb esete (a kép nem a cikkben szereplő nő szemét ábrázolja) Forrás: Flickr/Community Eye Health

A szakember szerint tehát fontos, hogy a tünetek észlelése esetén minél előbb orvoshoz forduljanak az érintettek, ugyanis amíg az amőba a szem perifériáján van, nagy eséllyel megúszhatók a későbbi szövődmények. A súlyosabbá váló esetek ellátása ráadásul drága, és hosszú ideig tart.

Tünetek

Először szempirosság keletkezik, ami egy kis idő elteltével látszólag enyhülhet. Dr. Nagy Zoltán Zsolt szerint a legtöbben itt követnek el hibát, ugyanis visszahelyezik a kontaktlencsét a szembe. A kontaktlencse alatt nem tud megfelelően ürülni a könnyfilm, (aminek a feladata a szaru- és kötőhártya állandó nedvesen tartása), emiatt pedig a szaruhártya megfertőződése (különösen, ha van némi hámhiány is) sokkal valószínűbbé válik. Az elfertőződést követően a helyzet egyre rosszabb lesz: a szaruhártya gyulladása során kis beszűrődés keletkezik, amelynek mérete egyre növekszik. A fájdalom mértéke fokozódik, és gennyesedés alakulhat ki az elülső szemcsarnokban. A fertőzést úgynevezett kaparékvételt követően lehet diagnosztizálni, amely során szövetmintát vesznek a szaruhártya állományából. Ha az Acanthamoeba kórokozó jelen van, ebből a mintavételből ki lehet mutatni.

Kezelés

A betegség gyógyítása során elsősorban helyi kezelést alkalmaznak. Ehhez többféle szemcsepp áll rendelkezésre. Acanthamoeba keratitis esetén gyakran javasolnak antibakteriális hatású szemcseppeket. Ezenkívül alkalmaznak még különböző fertőtlenítőszereket és pupillatágítót is. Dr. Nagy Zoltán Zsolt elmondta, hogy a fertőzésen átesett személy soha többé nem viselhet kontaktlencsét, mert a sikeres kezelést követően is megbújhatnak Acanthamoeba kórokozóegységek a szaruhártya állományában. A legrosszabb esetben - tehát ha az állapot nem javul, és a fertőzés eléri a szaruhártya centrumát - szaruhártya átültetésére lesz szükség. A szakértő megjegyezte, hogy ezt a transzplantációt nem szabad a betegség akut fázisában elvégezni, ugyanis ellenkező esetben megfertőzhetik az átültetett szövetet.

Jó tanácsok a nyárra

Világszerte 71 millió ember visel kontaktlencsét – írja a Medical Daily. Az ő figyelmüket akarják most felhívni elsősorban a külföldi orvosok Kao esetének bemutatásával.

A kép illusztráció Forrás: Wikipedia

A magyar szakember szerint is a higiénia betartása a legalapvetőbb fontosságú a megelőzés érdekében. Különösen lényeges az elővigyázatosság, ha finom hámsérülés van a szaruhártyán, ekkor ugyanis az amőba könnyen be tud jutni a szaruhártya állományába, ahol szaporodni kezd. A szakértő fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha a kontaktlencsét használók természetes vizekben fürdenek, semmiképpen se viseljenek kontaktlencsét, illetve ne dörzsöljék meg a szemüket, ezenkívül a lencsék fertőtlenítését is gondosan végezzék el naponta. A kontaktlencséket nem szabad napi szinten 10-12 óránál tovább viselni. Figyelembe kell venni azt is az egyes kontaktlencsetípusoknál, hogy például havi, vagy féléves viselési idejű lencséről van-e szó, és ennek megfelelően kell őket időközönként cserélni.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt hozzátette, hogy a tajvani diáklánynál tapasztalt felelőtlenségeket leggyakrabban a fiatalabb (18 év körüli) korosztály követi el, ezért véleménye szerint a kontaktlencse-használat engedélyezését életkorhoz kellene kötni.