Nem evolúciós visszafejlődés a négykézláb közlekedő család esete

Négykézlábasok
Négykézlábasok
Vágólapra másolva!
Egy török család öt tagja ritka rendellenességben szenved: kizárólag négykézláb tudnak járni. Amikor közel tíz évvel ezelőtt a világ egy dokumentumfilmből megismerhette a családot, szakemberek azonnal evolúciós visszafejlődésről kezdtek beszélni. Azóta kiderült, nincs igazuk.
Vágólapra másolva!

2006-ban Uner Tan török evolúcióbiológus az egyik neves tudományos szaklapban elemezte annak a török családnak az esetét, amelyben a tizenkilenc gyermek közül öt testvér nem tud két lábra felegyenesedve járni, kizárólag négykézláb, feneküket a magasba tolva közlekednek. (Itt lehet megnézni egy teljes dokumentumfilmet, amelyet a BBC forgatott a családról).

A szakember az öt testvérnél megfigyelhető rendellenes tünet együttest Uner Tan szindrómának nevezte el, több kollégájához hasonlóan pedig úgy vélekedett, hogy ez a furcsa járásmód egyfajta evolúciós visszafejlődés lehet a főemlősök szintjére, vagyis az evolúciós folyamat egyik állomásának újjáéledéséről van szó.

Nem visszafejlődés, alkalmazkodás

A négykézláb közlekedő testvérekről azóta kiderült, hogy a rendellenességet nem evolúciós visszafejlődés, hanem a 17-es kromoszóma genetikai mutációja okozza, amely többek között a mozgásért és egyensúlyért felelős kisagyat is érinti. A PLOS ONE szakfolyóiratban nemrég egy új tanulmányt tettek közzé, amelyben amerikai kutatók a szindrómában szenvedő testvérek mozgásának részletes elemzésével bizonyítják, hogy nem a főemlős-szintre történő visszafejlődésről, hanem a megváltozott egyensúlyozási képességhez való alkalmazkodásról van szó.

A mostani tanulmány szerzője, Liza Shapiro azóta érdeklődik a török család iránt, amióta látta a róluk készült 2006-os dokumentumfilmet. Elborzasztotta az a megközelítés, amellyel evolúciós visszafejlődésként próbálták a testvérek járásmódját aposztrofálni, holott a szakember számára egyértelmű volt, hogy az Ulas-testvérek nem az emberszabású majmokhoz hasonlóan járnak.

Nem átlósan, laterálisan emelik a végtagjaikat

A négy lábon járó főemlősök a többi emlőshöz képest eltérő sorrendben emelik végtagjaikat – mondta el Saphiro a Live Science portálnak. A főemlősök ugyanis járás közben ellentétes oldali végtagjaikat váltogatva („átlósan”) haladnak, vagyis először egy hátsó végtag érinti a földet, majd az átlósan elhelyezkedő mellső: bal láb, jobb kéz, jobb láb, bal kéz. Ezzel ellentétben viszont a többi emlős zömmel azonos oldali végtagjait helyezi egymás után a földre járás közben: bal hátsó, bal mellső, jobb hátsó, jobb mellső.

A török testvérekről szóló videofilm kikockázásából Shapiro számára kiderült, hogy a mozdulatok 99 százalékban az azonos oldali végtagok egymás utáni földre helyezéséből állnak, vagyis egyértelműen megdől az evolúciós visszafejlődés elmélete. Hozzátette, hogy ugyanígy mozogna bárki, akit arra kérnének, hogy négykézláb, fenekét magasba emelve járjon. Nem érdemes tehát az evolúciót belekeverni az esetbe: arról van szó, hogy a testvérek a négykézláb járással alkalmazkodtak a rendellenességükhöz.