Használ-e a receptre felírt fűszívás?

fű, illegális marihuána termesztés kaliforniában, környezeti kár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Évezredek tapasztalata támasztja alá a kannabisz széleskörű orvosi hatásait. Azonban a tudatmódosító képesség, valamint a rászokás és a mellékhatások veszélye eltántorítja a modern gyógyászatot a marihuána kritikátlan alkalmazásától.
Vágólapra másolva!

Rovatunk nemrégiben számolt be egy magyar felfedezésről, mely szerint a kannabisz egyik nem-tudatmódosító hatóanyaga, a kannabidiol hatékony lehet a pattanások és egyéb gyulladásos bőrtünetek kezelésében. A debreceni kutatók javasolta felhasználás a legújabb, de messze nem az egyetlen a kender orvosi alkalmazásainak sorában: e hatóanyagokban gazdag növényt kultúrák sokasága használja évezredek óta a legkülönbözőbb bajok enyhítésére. Gyógyhatásainak egy része összefügg a tudatmódosító képességgel, míg mások – mint például az említett pattanásellenes hatás – teljesen más élettani útvonalakon keresztül érvényesül.

Az aranyértől a szülésig használták régen

A kendert az ősi Kínában már úgy 10 000 éve használták rostnövénynek, magjait pedig táplálékként fogyasztották, ezért nyilván nem vezetett hosszú út a növény hajtásában rejtőző, élettanilag aktív hatóanyagok felismeréséig. A gyógyszerészként is tevékeny Sen Nung császár i. e. 2737-ben írott értekezése alaposan taglalja a kannabisz orvosi erényeit: a székrekedéstől a köszvényen és reumán át a figyelemzavarig egy sor baj kezelésére ajánlja. A kannabisz máig a hagyományos kínai orvoslás 50 „alapvető” gyógynövényének egyike.

Kender Forrás: AFP/Desiree Martin

A kender az ókori egyiptomiak figyelmét sem kerülte el: amint az i. e. 1550 körül keletkezett Ebers-papiruszból megtudhatjuk, ők az aranyeres fájdalmak elől kerestek a kannabisszal készített kúpok útján enyhülést. A régi India méltányolta a növény pszichoaktív sajátságait, és orvosaik álmatlanságra, fejgörcsökre, emésztési problémákra és – egyebek között szülési – fájdalmakra javasolták használatát. Az ókori görögök lovaik sebeit kötözték kannabiszos kötszerrel, a növény szárított leveleivel pedig orrvérzésüket próbálták elállítani. A középkori iszlám világban vízhajtóként, hányáscsillapítóként, epilepsziaellenes szerként, gyulladáscsökkentőként, láz- és fájdalomcsillapítóként tekintettek a kannabiszra, és a VIII. századtól kezdve egészen a XVIII. századig kiterjedten alkalmazták.

Ma megosztja az orvosokat

Tekintélyes népgyógyászati múltja ellenére a kannabisz orvosi felhasználása a modern időkben folytonos viták tárgyát képezi. Míg a növény kábítószerként való fogyasztását a világ legtöbb állama tiltja, az orvosi rendelvényre történő alkalmazás egy sor országban – például Ausztriában, Kanadában, Csehországban, Finnországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban – törvényes. Szintetikus kannabinoidok (a kannabisz hatóanyagainak vegyészeti úton előállított megfelelői) vényköteles gyógyszerként kaphatók az USA-ban, Mexikóban és az Egyesült Királyságban is. Ugyanakkor az utóbbi években több tekintélyes amerikai orvosi szövetség, köztük az American Medical Association, illetve az addiktív szerek hatásaival foglalkozó American Society of Addiction Medicine közleményben ellenezte a kannabisz gyógyászati célú fogyasztását. Magyarországon a kannabisz orvosi célra sem alkalmazható.

A vita alapjul az szolgál, hogy a kannabisz hosszú távú fogyasztásának biztonságossága és hatékonysága nem kellőképpen alátámasztott. Miközben az említett országokban a kannabiszt különböző alkalmazási körökben – elsősorban a kemoterápia során fellépő hányás és hányinger csökkentésére, étvágynövelőként, az AIDS tüneteinek enyhítésére, valamint a krónikus fájdalmak és izomgörcsök kezelésére – legálisan felírhatják az orvosok, nem világos, mekkora kockázattal léphetnek fel a hosszú távú mellékhatások. A biztonságossági aggályok főleg a kognitív- és memóriaproblémákat, illetve a függőség kialakulását érintik.

Számos betegségben vizsgálják a hatásait Forrás: AFP/Getty Images/David McNew

„Valószínűleg hatásos”

Kétségtelen, hogy a fűszívás csekély mértékben ugyan, de hatékonynak bizonyult a kemoterápia kiváltotta hányinger és hányás csillapításában, ezért ésszerű lehet a használata azon betegek körében, akiknél a preferált kezelési mód nem válik be. Összehasonlító tanulmányokban a kannabinoidok néhány hagyományosan alkalmazott hányáscsillapítónál – a a proklórperazinnál, a prometazinnál és a metoklopramidnál – még jobbnak is bizonyultak e feladatra. Ugyanakkor ez esetben is számot kell vetni azzal, hogy a kannabisz a betegek egy részében mellékhatásként szédelgést, levertséget és hallucinációkat okoz, valamint hogy hosszú távú alkalmazás esetén a kannabinoidok maguk is fokozhatják a hányingerre és hányásra való hajlamot. Az orvosi evidenciákat szigorúan mérlegre tévő The Cochrane Collaboration 2010-es elemzése a kannabinoidokat „valószínűleg hatásos”-nak minősítette a kemoterápiával kezelt gyerekek hányingerének csillapításában, de nem feledkezett meg a jelentős – a leggyakoribb álmosság, szédelgés, hangulati ingadozás és fokozott étvágy mellett számos egyebet is felvonultató – mellékhatás-profil ismertetéséről sem.

Hasonló eredmények születtek a krónikus fájdalmak kannabinoid-kezelésével kapcsolatban: a tanulmányok igazolták, hogy a kannabisz valamelyest alkalmas az idegi eredetű idült fájdalmak, továbbá a tisztázatlan kóreredetű fibromialgia, valamint az ízületi gyulladással járó autoimmun kórkép, a reumatoid artritisz okozta fájdalmak enyhítésére. A legutóbbi, 2011-es áttekintés általánosságban biztonságosnak ítélte a marihuána ilyen irányú alkalmazását, és a tünetek csillapítására szorítkozó (palliatív) kezelésben még biztonságosabb is lehet, mint az erre elterjedten használt opioidok.

Számos betegségen tesztelik

Temérdek egyéb betegségben kísérleteztek - vagy kísérleteznek most is - a kannabinoidok alkalmazásával. Általánosan elfogadott, hogy e vegyületek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A Huntington-kórban és a Parkinson-kórban csak anekdotikus adatok támasztják alá a kannabinoidok pozitív hatását; reménytelinek gondolják őket a bipoláris kedélyzavar kezelésére, és javasolták alkalmazásukat anorexia ellen is, bár e téren nem sikerült mérhető eredményt elérni.

Jelenleg nincs olyan neurológiai vagy agyi betegség, amely igazoltan jól reagálna a marihuána-kezelésre, de a szklerózis multiplexben szenvedők izommerevségét hatásosan enyhítik a kannabisz-kivonatot tartalmazó, szájon át tablettában vagy spray-ként bevehető készítmények. Rákellenes hatást mindeddig csak laboratóriumi kísérletekben sikerült kimutatni – igaz, kevés próbálkozás történt valódi daganatos betegek bevonására. Az ilyen irányú kutatás csakugyan igen aktív, de – az interneten fellelhető kétes források állításaival ellentétben – a szakma még semmit sem tekint bizonyítottnak a kannabisz és a rák kapcsolatát illetően.

Nem támogatják az orvosilag elrendelt fűszívást

A fentiek figyelembe vételével, és bár a törvény az USA-ban kifejezetten nem tiltja, az Egyesült Államok fő gyógyszerhatósága, az FDA határozottan ellenjavallja az orvosilag elrendelt fűszívást, mivel úgy ítélik meg, hogy a joint elfüstölése egyetlen alkalmazási körben sem felel meg gyógyszektől elvárható hatékonysági és biztonságossági követelményeknek. Az hatóság 2006-ban kiadott állásfoglalása szerint „a marihuána esetében erősen fennáll a káros szerhasználat veszélye, az USA-ban semmilyen orvosi alkalmazása nem elfogadott, és orvosi felügyelet melletti fogyasztása sem kellőképpen biztonságos”.

A kábítószerfogyasztás visszaszorításáért felelős intézet, a National Institute of Drug Abuse hasonló értelmű nyilatkozatában így fogalmaz: „A marihuána mint olyan kevés eséllyel indul gyógyszerjelöltként, több okból kifolyólag: 1) mert tisztítatlan növény, amely számos, tisztázatlan élettani hatású vegyületet tartalmaz; 2) mivel rendszerint cigarettának sodorva fogyasztják, ami további kedvezőtlen hatásokkal járhat; és 3) mivel a szellemi funkciókra gyakorolt kedvezőtlen befolyása korlátozza használhatóságát.” Az orvosi használatra elfogadott készítmények tabletta vagy spray formájában kerülnek a patikákba, és tiszta, szintetikusan előállított kannabinoid-hatóanyagot tartalmaznak.