Most majd ráugranak az Ebolára

Ebola
Vágólapra másolva!
Az Ebola-járvány súlyossága miatt az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus megfékezésére. A WHO döntése azért is szükségszerű, mert a betegség által érintett országokban a kórokozó egyelőre megfékezhetetlennek tűnik.
Vágólapra másolva!

Mint arról pénteken reggel beszámoltunk, nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai Ebola-járványt az Egészségügyi Világszervezet.

„A mostani járvány kórokozója nagyon virulens, és az érintett országok nem tudják megfelelően kezelni a helyzetet. Ezért nemzetközi összefogás szükséges a járvány megállításához. A WHO mostani intézkedése ezt a célt szolgálja, a rendelkezések és ajánlások zöme kifejezetten az érintett országokra vonatkozik. A WHO három hónap múlva felülvizsgálja a helyzetet. Meg lehet állítani a járványt, de hogy mikor, az nagy kérdés” – mondta az Origónak Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Nehézségek

A fertőzés által érintett országokban az egyik legnagyobb nehézséget az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai (erőforrások, pénz, tapasztalatlanság) jelentik. Ugyancsak problémát okoz a lakosság nagyfokú mobilitása, valamint az, hogy a határok nem megfelelően ellenőrzöttek, így a fertőzöttek könnyen átjuthatnak más országokba. Az egészségügyi intézményekben a rossz járványügyi gyakorlat következtében sok egészségügyi dolgozó szintén megfertőződött.

„Nem volt még ilyen nagy kiterjedésű Ebola-járvány. Az elmúlt évtizedekben sokkal kisebb területen voltak kitörések. Eddig nem 'ugrott rá' senki az oltás vagy gyógyszerek kifejlesztésére, de ez most valószínűleg megváltozik” – mondta Pusztai Zsófia.

Fertőzött államok

A WHO a következő intézkedésekre utasította az érintett államokat annak érdekében, hogy az Ebola-járványt hatékonyan kezeljék.

A járvány sújtotta országok államfőinek nemzeti vészhelyzetet kell kihirdetni, és személyesen kell tájékoztatnia a lakosságot a járványhelyzetről. A WHO szerint az egészségügyi minisztereknek és az illetékes hatóságok vezetőinek elsődleges feladata a fertőzés megfékezésével kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint az egészségügyi központok személyes látogatása. Az érintett államok kötelesek a katasztrófakezeléssel kapcsolatos intézkedéseket megtenni, és az államfő fennhatósága alá tartozó vészhelyzeti operatív központokat (Emergency Operation Center) felállítani.

Miguel Pajares spanyol katolikus misszionáriust és Juliana Bonoha Bohe nővért szállítják a madridi Torrejon légibázisról a III. Károly kórházba. Az idős Pajares az első, Libériában megfertőződött Ebola-beteg, akit Európába szállítottak kezelésre. Erről korrábbi cikkünkben olvashat Forrás: AFP/Inaki Gomez

A hatékony intézkedések céljából a lakosság széles rétegeivel – helyi vezetőkön, törzsi gyógyítókon keresztül - együtt kell működnie a hatóságoknak. Kiemelik, hogy az egészségügyi dolgozók zavartalan ellátását minden esetben biztosítani kell, hogy munkájukat gördülékenyen tudják végezni. Megfelelő felvilágosításuk és fizetésük zavartalan folyósítása szintén az állam feladata. Az erősen fertőzött területeken, ha szükséges, karantént kell elrendelni.

Célszerű az egészségügyi ellátó központokat és laboratóriumokat a fertőzés által leginkább érintett területek közelébe telepíteni. Az utasok átvilágítása, valamint az Ebola-gyanús személyek utazásának korlátozása szintén szükségszerű, általános korlátozást azonban nem kell bevezetni a nemzetközi utazásban és kereskedelemben. Az elhunytak temetésekor a kegyeleti, és az egészségügyi szempontokat egyszerre kell figyelembe venni. A repülőjáratokon dolgozó személyzet megfelelő egészségügyi ellátását minden esetben kötelesek az érintett államok biztosítani. A tömegrendezvényeket a járvány idején nem szabad megtartani.

Veszélyeztetett és egyéb államok

A WHO arra utasította a fertőzés által veszélyeztetett szomszédos országokat, hogy legyenek állandó készültségben arra az esetre, ha a vírus felütné a fejét a területükön. Bármilyen gyanús haláleset történik, a hatóságoknak huszonnégy óra alatt meg kell tennie a szükséges intézkedéseket.
A járvány által közvetlenül nem veszélyeztetett országok (ilyen Magyarország is) esetében szintén nem kell nemzetközi kereskedelmi és utazási tilalmat bevezetni, ugyanakkor megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot az esetleges kockázatokról. Az Ebola-gyanús eseteket minden esetben ki kell vizsgálni, elkülönítésükről, kezelésükről az államok kötelesek gondoskodni. Az országoknak arra is készen kell állniuk, hogy a fertőzött régiókban dolgozó egészségügyi szakembereiket vészhelyzet esetén időben kimenekítsék.

Ha magyar esetet észlelnének

Prof. Dr. Ludwig Endre belgyógyász, infektológus, az Infektológiai Szakmai Kollégium elnöke az Origónak korábban elmondta: az esetleges fertőzésgyanús eseteket az Országos Epidemológiai Központba szállítanák, ahol megtörténne a kór diagnosztizálása. A betegeket ezt követően az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban kezelnék.

A szakértő hozzátette, hogy az Ebola ellen jelenleg nincs oltás és gyógymód, az immunrendszernek magának kell megküzdenie a kórokozóval. Terápiaként jelenleg csak tüneti kezelések – például lélegeztetés, vérpótlás, az életfontosságú szervek működésének fenntartása – alkalmazhatók.