Mit jelez a vérzés fogmosáskor?

fog fogászat fogíny
Egyre több összefüggést látnak a szájüregi egészség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között
Vágólapra másolva!
A vérző íny soha nem normális jelenség, azt jelzi, hogy ínyünket baktériumok fertőzték meg, és gyulladás alakult ki. Mi a teendő?
Vágólapra másolva!

Ha hajmosáskor a fejbőrből szivárogna a vér, az emberek többsége valószínűleg rövid időn belül orvoshoz fordulna, a fogmosáskor folyó vér láttán azonban csak kevesen szaladnak a fogorvoshoz. Pedig a vérzés annak a jele, hogy érdemes szakembert felkeresni.

A vérző íny soha nem normális jelenség

A fogmosáskor szivárgó vér jellemzően a fogínyből ered. Okozhatja a fogak és az íny túl erős dörzsölése, valamint kóros C-vitamin-hiány is, de a leggyakrabban ínygyulladás áll a hátterében.

A kép illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az esetek többségében a vérzés annak az első jele, hogy az ínyt baktériumok fertőzték meg, és a fertőzés hatására az ínyben gyulladás alakult ki. A megduzzadt, gyulladt íny pedig fogmosáskor könnyebben kezd vérzeni.

Sokan a vérzés láttán azt gondolják, hogy kímélniük kell ínyüket, kevesebbet, rövidebb ideig mosni fogaikat, pedig minél kevésbé mossuk, annál nagyobb tömegben szaporodnak el a baktériumok, annál súlyosabb lesz a gyulladás. A baktériumok egy része ugyanis semleges hatású a szervezetre, de akadnak karcinogén (rákkeltő) és ínygyulladást, fogágybetegséget előidéző fajok is.

Mi a teendő vérző íny esetén?

A legkorábbi stádiumban magunk is képesek vagyunk meggyógyítani az ínygyulladást, ha megfelelően tisztítjuk fogainkat, és használunk fertőtlenítő szájvizet. Ha azonban a foglepedék (plakk) elmeszesedik és fogkővé alakul, akkor már csak szakember – fogorvos, szájhigiénikus – tudja letisztítani a fogakat, és meggyógyítani a betegséget.

Mi a plakk, és mi a fogkő?

A plakk vagy foglepedék a szájüreg kemény felszínein alakul ki. Kialakulása egy fehérjeréteg megtapadásával kezdődik, melyben néhány óra elteltével baktériumok telepednek meg. A nyálból, ínyek közti barázdákból táplálékhoz jutó baktériumok szaporodni kezdenek, és egész baktériumkolónia jöhet létre.

Rendszeres és alapos fogtisztítás hiányában a nyálban lévő ásványi anyagok beépülnek a plakkokba. Az elmeszesedett, kőszerű réteg maga a fogkő, amely vonzza további baktériumok megtelepedését. Míg a plakkok még szakszerű tisztítással karbantarthatók, a fogkő fogorvosi segítség nélkül már nem távolítható el.

Ha ez időben nem történik meg, a gyulladás tovább terjedve eléri a mélyebb szöveteket, fogágybetegség alakul ki, aminek már maradandó következménye is lehet (foghullás). Minél tovább áll fenn egy gyulladás, annál inkább várhatók az egész szervezetet érintő reakciók: a fogágygyulladás többek között kapcsolatba hozható az érelmeszesedéssel, a rossz keringési adatokkal, a szívinfarktussal, a stroke-kal, és a cukorbetegséggel is.

Miért ne mossunk más fogkeféjével fogat?

Az ínygyulladás, fogágybetegségek fő oka a fog- és szájhigiénia elhanyagolása, de kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, egyes gyógyszerek (elsősorban a szájszárazságot okozó szerek, magas vérnyomás elleni gyógyszerek), a terhesség (a kismamák fele a terhesség második trimeszterétől ínygyulladásban szenved), valamint növeli a fogágybetegség kockázatát a már kialakult cukorbetegség, rák is.

A fogágybetegségek fertőzők: csókolózással, közös fogkefe használatával, közös evőeszközzel, pohárral a fertőzés könnyen tovább terjed.

A szakemberek ajánlása szerint 3-6 havonta érdemes a fogkövet eltávolíttatni.