Orvos ikrek várják az ikerpárokat a Kutatók Éjszakáján

Vágólapra másolva!
Iker orvosok várják az ikerpárokat a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetemen. Az érdeklődők olyan kérdésekre kaphatnak válasz, hogy szüleinktől örököljük-e az érelmeszesedést, vagy hogy genetikailag meghatározott-e a kreativitás. Interaktív ikervizsgálatokat is végeznek majd a helyszínen, így az is ki fog derülni, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kiknél a legerőteljesebb a hasonlóság. A programon bárki részt vehet, aki kíváncsi az ikerkutatás legfrissebb hazai eredményeire.
Vágólapra másolva!

A vállalkozó kedvű egypetéjű ikerpárok különböző vizsgálatokon esnek majd át: például nyaki ultrahang, testösszetétel-mérés, de lesz kézszorítóerő- és telepátiavizsgálat is. A versenyzőknek hideg vizes teszten is át kell esniük, ennek lényege, hogy ki tudja minél tovább a jeges vízben tartani kezét. A programon dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai várják az érdeklődőket. Az orvos ikerpár élesztette fel a magyarországi ikerkutatást, bővíti a mára már több mint 1200 tagú magyar ikerregisztert.

Az ikerkutatás azért egyedülálló, mert az egypetéjű és kétpetéjű ikreken végzett vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása egyes betegségek örökletes jellegére világíthat rá. Ha ugyanis egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgálva az egypetéjűek eredményei nagyon hasonlók, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözők, az azt mutatja, hogy a betegség örökletes. Amennyiben pedig mindkét csoport eredménye hasonló, arra következtethetnek a tudósok, hogy a betegség kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározók.

2006 óta, az eddigi vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy például a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai vannak, míg például a zsírmáj kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóbbak. Az elhízás kialakulásában a genetikai meghatározottság döntőbb, míg a vércukorérték alakulására a környezeti tényezők vannak elsősorban befolyással. Az érfal rugalmassága megközelítőleg 60 százalékban függ örökletes tényezőktől és csupán 40 százalékban áll környezeti hatások befolyása alatt.

Jelenleg is folynak kutatások, a Pulmonológiai Klinikán például az alvászavarokat kutatják, és előkészítés alatt van egy MR-vizsgálat, melynek során szeretnék a deréktáji gerinckopást is figyelni, és azt, hogy mindezek hogyan függnek össze egymással és a depresszió kialakulásával.

Terveznek még egy új vizsgálatot, melynek során kizárólag egypetéjű ikerpárokat vizsgálnak majd meg, mégpedig olyanokat, akik egy krónikus betegségben különböznek (például egyikük epilepsziás vagy felnőttkori cukorbeteg, a másik nem). Az ő esetükben azt nézik majd meg, hogy a DNS-ükön az életmód mikor, hogyan, miért aktiválta a betegség génjét.

Az ikerkutatások eredményeinek tanulsága a következő:

  • a gének által meghatározott betegségek esetében – például a szívinfarktus vagy az érelmeszesedés során – a szűrővizsgálatokra kell különös hangsúlyt fektetni,
  • ha pedig a környezeti faktorok a döntők egy betegség esetében, akkor az életmódban ajánlott a tudatosság.

Időpont: szeptember 26. 18 óra, 20 óra, 22 óra, helyszín: SE Elméleti Orvostudományi Központ (1098 Budapest, Tűzoltó utca 37–47.). Szent-Györgyi előadóterem, földszint. A program regisztrációhoz kötött.