Szemüveg készült a vakság megelőzésére

diabetic blindness, eye mask
Vágólapra másolva!
A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a diabéteszes vakság. Brit kutatók kifejlesztettek egy különleges szemmaszkot, amellyel megelőzhető vagy késleltethető ennek kialakulása.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók egy olyan éjszaka hordható szemmaszkot fejlesztettek ki, amely zöld fényt sugároz az alvás alatt. Ez a speciális szemüveg sok ezer embert menthet meg a cukorbetegség szövődményeként kialakuló vakságtól.

A diabéteszes retinopátia nevű betegség az egyik fő oka a felnőtt korú emberek látásvesztésének. Akkor fordul elő, amikor a magas vércukorszint károsítja a retina érhálózatát. Az erek megduzzadnak, szivárogni kezdenek vagy teljesen elzáródnak. Néha abnormális erek jelennek meg a retina felszínén.

A Noctura 400 szemmaszk szem felőli része Forrás: Noctura

Zöld fénnyel a vakság ellen

A Noctura 400 szemmaszk alacsony energiájú zöld fényt bocsát ki, amely átszűrődik a viselő csukott szemhéján, és utánozza a napfényt. Noha a világítás eleinte fényesnek tűnhet, a szem hamar hozzászokik. A maszk működésének elve, hogy meggátolja a szem érképződési folyamatát, amely sötétben indul be.

Mostanáig a diabéteszes retinopátiát lézerrel lehetett kezelni, amely segít elzárni a sérült ereket, illetve elpusztítani a károsodottakat. A kezelt betegek 3 százalékának azonban romlott a perifériás látása, és több mint felének zavart szenvedett az éjszakai látása.

Injekció helyett szemmaszk

A páciensek mintegy harmadánál egyáltalán nem használ a lézeres kezelés. Ezeknél a betegeknél a szembe adott injekcióval lehetett hátráltatni a vaksághoz vezető folyamatot. Ez azonban meglehetősen kellemetlen eljárás, és az ismétlések folyamán egyre csökken a hatékonysága.

A szemmaszk ellenőrzése Forrás: Polyphotonix

Jelenleg a Noctura 400 szemmaszk klinikai vizsgálatai folynak. Az előzetes eredmények meglehetősen bíztatók.

A klinikai vizsgálatokban részt vevő Ian Grierson, a Liverpooli Egyetem szemészprofesszora azt mondta, hogy a maszk valószínűleg legalább annyi embernek használhat, mint ahánynak a lézeres eljárások. Valószínűleg akkor lesz a leghatékonyabb, ha már a diabéteszes retinopátia korai szakaszában megkezdik az alkalmazását. De Grierson úgy véli, hogy a szemmaszk utolsó mentsvára lehet majd azoknak a betegeknek is, akiknél nem vált be a lézerterápia, és azoknál, akik alternatívát keresnek a kellemetlen injekciós kezelésre.