Beadták az első oltásokat ebola ellen

Vágólapra másolva!
A kísérleti stádiumban lévő ebola elleni vakcina száz százalékosan hatásosnak bizonyult az állatkísérletek során.
Vágólapra másolva!

A kanadai fejlesztésű ebola elleni vakcinát korábban főemlősöknek adták be. A védőoltás biztonságosnak és hatásosnak bizonyult, így az Egyesült Államokban megkezdődött az embereken való kipróbálás.

"Az oltást hétfőn adták be egészséges személyeknek. A klinikai próba során azt fogják vizsgálni, hogy az embereknél hogyan hat a szer, vannak-e mellékhatásai és mekkora dózist kell beadni a megfelelő immunválasz kialakítása érdekében" – mondta Rona Ambrose egészségügyi miniszter.

„A kanadai vakcina nagy reményekkel kecsegtet, ugyanis száz százalékos hatékonysággal volt képes megakadályozni az ebolavírus szaporodását a kísérleti állatokban” – mondta Ambrose.

Ambrose bizakodása nem alaptalan. A kutatás során egészséges és fertőzött állatok kaptak a vakcinából. Az egészségesek esetében az oltóanyag megakadályozta a vírus terjedését, és így a betegség kialakulását, a fertőzötteknél pedig növelte a túlélési esélyeket.

A vakcinát az amerikai NewLink Genetics nevű cég forgalmazza, a klinikai próbák pedig egy marylandi laboratóriumban folynak. Az első eredmények decemberre várhatóak.