Magyarországon nem kell tartani az ebolától

ebola Magyarország
Aki az ebolához hasonlóan fertőzőképes vírusokkal dolgozik, annak így fest a munkaruhája
Vágólapra másolva!
Magyarországra rendkívül kicsi az ebola behurcolásának esélye, de ha ez mégis megtörténne, az ország egészségügyi szervei felkészülten tudnák kezelni az így kialakult helyzetet, és gondozni a megbetegedett személyt, hangzott el az ÁNTSZ ma délutáni sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Rengeteg újságíró zsúfolódott be ma délután az Országos Epidemiológiai Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának előterébe, ahová az ÁNTSZ az ebolával kapcsolatos sajtótájékoztatóra hívta meg a magyar média képviselőit. Az operatőrök és fotósok először egymást tiporva próbáltak minél jobb felvételeket készíteni az üvegablakok mögött teljesen elszigetelve, védőruhában dolgozó munkatársakról, majd némi késéssel elkezdődött maga a sajtótájékoztató is.

Először Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője elnézést kért az újságíróktól a zsúfoltságért, de - mint mondta - nem akartak senkit sem kirekeszteni a nagy érdeklődésre számot tartó eseményről. Ezután átadta a szót dr. Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvosnak.

Senki nem hurcolta még be

Kovács Attila elmondta, hogy Európában eddig egyetlen behurcolt ebolaeset sem fordult elő. Az EU-ban kezelt ebolás betegeket vagy szándékosan hozták haza kezelésre, vagy gondatlanságból fertőződtek meg az EU-n belül, mint a spanyol ápolónő. A helyettes tiszti főorvos azonban hozzátette, hogy ennek ellenére sem ülhet senki ölbe tett kézzel, és a többi európai országhoz hasonlóan Magyarország is felkészült, hogy esetleg ebolás beteg érkezik az országba.

Aki az ebolához hasonlóan fertőzőképes vírusokkal dolgozik, annak így fest a munkaruhája Fotó: Pesthy Gábor - Origo

Felkészítették a betegszállításban résztvevő mentőszolgálatot. A Szent László kórházban kialakították a beteg(ek) fogadására alkalmas elkülönített részleget, és a személyzetet naponta gyakoroltatják. Ebben benne van a védőruha helyes fel- és levételének szinte csukott szemmel való elsajátítása is, mert - mint dr. Kovács Attila az Origo kérdésére elmondta - a spanyol nővér is valószínűleg ekkor követte el a gyakorlatlansága miatt a kis híján végzetesnek bizonyult hibát, és fertőzte meg magát az ebolavírussal.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője elmondta, hogy hazánkban egész mások a közegészségügyi körülmények, mint a járvány sújtotta afrikai országokban, ezért kizárt, hogy az ebola járványt tudjon okozni Magyarországon. Hozzátette, hogy komoly erőfeszítésekkel még az afrikai országoknak is sikerül megfékezni a járványt. Nigériát és Szenegált október 20-án a WHO ebolamentes országnak nyilvánította, mivel letelt a betegség maximális lappangási idejének kétszerese (42 nap) anélkül, hogy új megbetegedés történt volna. Ez azért is fontos, mert Magyarországon sok nigériai diák tanul, és így végképp megnyugodhatnak a velük közeli kapcsolatban élők, hogy még véletlenül sem hurcolnak be ebolát az országba.

Végül dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy egy EU-s együttműködés keretében Magyarország is felajánlotta segítségét az ebola megfékezésében. Ennek egyik gyakorlati része, hogy a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban végzik a középkelet-európai országokból beküldött minták elemzését. Ugyanis a térségben ez az egyetlen olyan biztonsági szintű laboratórium, ahol az ebolához hasonló veszélyességű vírusokkal is foglalkozhatnak. Zombor elmondta, hogy a laborban igen gyorsan, mintegy hat óra alatt ki tudják mutatni a vírus jelenlétét.